Euro doorbreekt 30-lira grens: de vrije val van de Turkse munt gaat door

HHenk 18 juli 2023 13:17

Ondanks de inspanningen van de Turkse centrale bank om de koers van de lira te stabiliseren, blijft de munt aan waarde verliezen. De euro doorbrak voor het eerst de 30-lira grens, waarmee de koersval van de Turkse munt sinds de verkiezingen in mei voortduurt.

Nieuw dieptepunt voor Turkse lira

De Turkse lira blijft maar dalen. Deze dinsdag bereikte de munt een nieuw dieptepunt tegenover de euro en de dollar. Dit komt ondanks de pogingen van de Turkse centrale bank om de dalende trend om te keren sinds de verkiezingen van 28 mei. De vrije val van de lira lijkt voorlopig niet te stoppen.

Euro doorbreekt 30-lira grens

Een belangrijk moment in de valutamarkt: de euro heeft voor het eerst de grens van 30 lira doorbroken. Dat betekent dat de waarde van de Turkse munt ten opzichte van de euro flink is gedaald. Tegelijkertijd is een dollar nu ruim 26,80 lira waard.

Rente omhoog, maar lira blijft dalen

De Turkse centrale bank heeft in juni de rente verhoogd in een poging de koers van de lira te stabiliseren. Maar deze maatregel heeft tot nu toe weinig effect gehad. De lira blijft dalen, ondanks de renteverhoging. Deze week wordt een nieuw rentebesluit verwacht, waarbij een flinke verdere verhoging op de kaarten ligt.

Ondertussen loopt de inflatie in Turkije flink op. De prijzen waren in mei gemiddeld 40 procent hoger dan een jaar eerder. Dit ondanks het feit dat president Erdogan de afgelopen jaren de rente heeft verlaagd om investeringen te stimuleren en de economie aan te jagen. Maar deze strategie is niet gelukt en heeft juist geleid tot hoge inflatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.