EU en VS beurzen zien rode opening, maar met beperkte verliezen

CChristiaan 20 november 2023 08:01

De Europese en Amerikaanse beurzen openen deze week naar verwachting in het rood, maar de verliezen lijken beperkt te blijven. De markt lijkt te anticiperen op zwakkere macrocijfers uit de VS, terwijl de inflatie in de eurozone daalt.

Verwacht opening in het rood voor Europese beurzen

Het is geen verrassing dat de Europese beurzen een rode opening tegemoet gaan. De verwachting is echter dat de verliezen beperkt zullen blijven. Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx wijst op de zwakke macrocijfers uit de VS, die mede hebben bijgedragen aan deze prognose. Deze tendens kan ook worden gezien bij de Britse FTSE, die naar verwachting 2 punten lager zal openen.

Inflatie in de eurozone daalt

Een interessante ontwikkeling is de daling van de inflatie in de eurozone. In oktober bedroeg de inflatie op jaarbasis 2,9 procent, een daling ten opzichte van de 4,3 procent van een maand eerder. Deze cijfers kwamen overeen met de voorlopige cijfers. Dit kan wijzen op een stabilisatie van de economie, hoewel er nog steeds risico's zijn, zoals de kans op verdere renteverhogingen door de Federal Reserve.

Wall Street ziet ook rode opening

Niet alleen de Europese beurzen, maar ook die van Wall Street zullen naar verwachting maandag een rode opening tegemoet gaan. De markt lijkt deze verwachtingen te delen, gezien de daling van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties. Dit suggereert dat beleggers rekening houden met mogelijk verdere renteverhogingen van de Federal Reserve.

Ondanks een dreigende rode opening voor de beurzen, wist de olieprijs zich te herstellen en sloot vrijdag flink hoger. Desondanks is de olieprijs op maandbasis ongeveer 11 procent gedaald, mede als gevolg van de oplopende olievoorraden in de VS en de haperende economische groei, vooral in China. De verwachtingen voor de toekomst blijven echter positief, met analisten van Citigroup die nog genoeg opwaartse risico's zien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.