Ethereum's Vitalik Buterin uit zorgen over nieuw crypto project van ChatGPT oprichter

HHenk 24 juli 2023 21:21

Ethereum oprichter Vitalik Buterin heeft zijn bezorgdheid geuit over Worldcoin, het nieuwe crypto project van ChatGPT oprichter Sam Altman. Buterin benadrukt een aantal belangrijke problemen met betrekking tot privacy, toegankelijkheid en centralisatie in dit ambitieuze blockchain initiatief.

Worldcoin: Oogscanning voor identificatie

Het nieuwe crypto project van Sam Altman, Worldcoin, maakt gebruik van een unieke technologie: oogscanning. Met deze technologie wil het project een wereldwijd identificatienetwerk opzetten om zo een onderscheid te kunnen maken tussen echte mensen en AI-systemen of robots. Dit doet het project door middel van een speciaal apparaat dat de ogen van gebruikers scant, waardoor elke gebruiker een unieke World ID krijgt. Met deze ID kunnen de gebruikers vervolgens toegang krijgen tot de nieuwe cryptovaluta: Worldcoin.

Buterin's bezorgdheid: Privacy, toegankelijkheid en centralisatie

Hoewel het idee van Worldcoin revolutionair lijkt, zijn er enkele belangrijke problemen die Ethereum oprichter Vitalik Buterin heeft opgemerkt. Allereerst zijn er grote implicaties voor de privacy. Ondanks dat het project aangeeft dat scans van ogen niet worden opgeslagen, is er nog steeds het risico op het lekken van deze gevoelige informatie. Buterin is ook bezorgd dat de scanning orbs, de apparaten die worden gebruikt om mensen te scannen, voornamelijk beschikbaar zullen zijn in grote steden, waardoor de toegankelijkheid niet gelijk verdeeld is. Ten slotte, ondanks dat de software van Worldcoin kan worden gedecentraliseerd, kan de hardware nog steeds worden gecentraliseerd, wat kan leiden tot mogelijke misbruik van het systeem.

Ondanks de genoemde problemen, benadrukt Buterin het belang van de ontwikkeling van 'proof-of-personhood' systemen. Deze systemen zijn volgens hem waardevol en nodig om te voorkomen dat de wereld wordt gecontroleerd door gecentraliseerde identiteitsoplossingen. Hij geeft ook aan dat hij uitkijkt naar de ontwikkeling van deze technologie en hoopt dat verschillende oplossingen uiteindelijk zullen samensmelten tot een coherent geheel. Tot slot erkent Buterin de inspanningen van het Worldcoin team om hun project zo decentraal mogelijk te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.