Een terugblik op de recente beursgangen in Amsterdam

HHenk 9 augustus 2023 10:47

De laatste jaren is de IPO-markt in Amsterdam aanzienlijk afgekoeld, ondanks het feit dat Euronext Amsterdam in 2022 meer beursgangen kende dan Londen. We nemen een diepgaande blik op de prestaties van enkele bedrijven die recentelijk naar de Amsterdamse beurs zijn gegaan.

Recordaantal beursgangen in Amsterdam

Begin 2022 werd bekend dat Euronext Amsterdam een recordaantal van 212 beursgangen had, goed voor een totaal van €26 miljard, tegenover 122 beursgangen in Londen die €20 miljard opleverden. Een groot deel van deze beursgangen werd echter gedomineerd door zogenaamde SPAC's, 'lege beursfondsen', en grote buitenlandse bedrijven zoals het Italiaanse Exor en de Spaanse bouwer Ferrovial. Deze bedrijven kozen voor een 'directe notering', wat betekent dat ze geen kapitaal ophaalden bij beleggers via de traditionele beursgang. De vraag is of deze jubelstemming ook van toepassing is op het Nederlandse beursklimaat.

Ebusco's beursdebuut

Het laatste reguliere bedrijf dat naar de beurs ging op Euronext Amsterdam was Ebusco. Dit Brabantse bedrijf, dat elektrische bussen produceert, haalde op 22 oktober 2021 meer dan €300 miljoen op bij hun beursgang. De uitgifteprijs van €23 zat midden in de bandbreedte en de overtekening van de inschrijving zorgde ervoor dat Ebusco een beurswaarde van €1,35 miljard kreeg. Ondanks het aanvankelijke succes begon de koers van Ebusco echter te dalen, momenteel staat de koers rond de €8,60, een daling van 63%.

Onward Medical's teleurstellende prestaties

Onward Medical, een bedrijf dat zich richt op innovatieve therapieën voor patiënten met een hoge dwarslaesie, haalde een bedrag van €75 miljoen op tijdens hun beursgang. Met deze financiering kwam de beurswaarde van het bedrijf uit op €380 miljoen. Ondanks een aanvankelijke lichte daling van de koers na de beursgang, was er al snel sprake van een flinke daling tot €8. Hierna volgde een vrij constante daling tot onlangs €5, wat een totale daling van 59% betekent.

NX Filtration, een Enschedees bedrijf dat membraantechnologie ontwikkelt voor waterzuivering, had in juni 2021 hun beursgang. Ze brachten 15 miljoen aandelen à €11 in publiek bezit, wat resulteerde in een waardering van €500 miljoen. Ondanks projecten over de hele wereld en een groter dan geplande nieuwe fabriek in Hengelo, heeft NX Filtration geen grote indruk gemaakt bij beleggers. De koers is sinds de beursgang met 13% gedaald, naar de huidige koers van ongeveer €9,60.

CTP's beursprestaties

CTP, een exploitant van logistiek vastgoed, slaagde erin om meer dan €850 miljoen op te halen bij hun beursgang in maart 2021. Na de uitgifte stonden er 400 miljoen aandelen van CTP uit, wat een waardering van €5,6 miljard betekende. Ondanks een aanvankelijke stijging van de koers tot zo'n €20, viel deze later terug tot precies de uitgifteprijs een jaar na de beursgang. Momenteel schommelt de CTP-koers rond de €12,50, wat een daling van bijna 11% betekent.

De meeste van de recente IPO's in Amsterdam hebben niet de verwachte resultaten opgeleverd. Volgens Kees Cools, voormalig hoogleraar corporate finance, kan dit komen doordat de banken en underwriters in combinatie met de IPO-bedrijven te optimistisch zijn geweest en het toekomstpotentieel te positief hebben gepresenteerd. Dit is een zorgelijk signaal, aangezien deze misvattingen normaliter door de markt gecorrigeerd zouden moeten worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.