Een nieuw hoofdstuk voor crypto? Een oordeel over Bitcoin-ETF wacht in de VS

HHenk 9 januari 2024 07:03

De Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) staat op het punt om te beslissen over de toelating van een Bitcoin-ETF op de Amerikaanse markt. Dit zou een nieuwe fase kunnen inluiden voor cryptovaluta, waarbij institutionalisering centraal staat.

SEC overweegt Bitcoin-ETF

De Amerikaanse beurstoezichthouder, de SEC, zou binnenkort een oordeel moeten vellen over een reeks aanvragen van vermogensbeheerders voor een zogenaamde Bitcoin-ETF. Deze ETF's stellen beleggers in staat om te speculeren op de Bitcoin-prijs zonder daadwerkelijk Bitcoin te moeten kopen en bewaren. Hiervoor is de vermogensbeheerder die de ETF uitgeeft verantwoordelijk. Dit zou een aantrekkelijke optie kunnen zijn voor beleggers die de stap naar de virtuele wereld van crypto te ingewikkeld of riskant vinden.

Sinds BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, vorig jaar juni zijn aanvraag indiende, is er in de cryptowereld een verwachting ontstaan dat er een verandering zal komen in de houding van de toezichthouder. Als zelfs een bedrijf met zo'n solide reputatie zich waagt aan een dergelijk product, moet er wel potentieel in zitten, toch? Alleen al die gedachte drijft de Bitcoin-prijs op.

Goedkeuring van Bitcoin-ETF zou nieuw tijdperk voor crypto kunnen inluiden

Als de toestemming voor een Bitcoin-ETF wordt verleend, zou dit een nieuwe fase voor crypto kunnen inluiden. Door middel van ETF's zou er nieuw geld van Amerikaanse investeerders naar de cryptowereld kunnen stromen. Volgens Menno Martens, een crypto-analist bij vermogensbeheerder VanEck, zouden deze gereguleerde producten het voor meer traditionele investeerders en beleggers mogelijk maken om te investeren in Bitcoin zonder dat ze een crypto-exchange hoeven te gebruiken.

Hoewel een Bitcoin-ETF niet vernieuwend is, kan het concept relatief eenvoudig zijn. De vermogensbeheerder koopt en bewaart Bitcoin en koppelt dit aan een beursverhandelbaar beleggingsproduct, waarvan de waarde wordt uitgedrukt in traditionele valuta. Soortgelijke producten bestaan al in Europa, hoewel ze dan niet als Exchange Traded Fund worden aangeduid, maar bijvoorbeeld als Exchange Traded Product.

Het tijdperk van geïnstitutionaliseerde crypto

De mogelijke goedkeuring van een Bitcoin-ETF door de SEC zou een nieuw tijdperk inluiden, dat van 'geïnstitutionaliseerde crypto'. Dit zou consumenten enige bescherming bieden en ondernemers rechtszekerheid op een enorme consumentenmarkt. Het wordt ook wel gezegd dat het tijdperk van 'geïnstitutionaliseerde crypto' is aangebroken. SEC-goedkeuring van een Bitcoin-ETF van BlackRock zou dit illustreren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.