Een drukke week op de beurs: vooruitblik op belangrijke bedrijfsresultaten en economische indicatoren

HHenk 24 juli 2023 09:12

De komende week belooft een drukke week te worden op de beurs. Met belangrijke bedrijfsresultaten op komst en een reeks aan economische indicatoren, zullen beleggers hun ogen strak op de markt houden. Hier is een beknopt overzicht van wat ons te wachten staat.

Start van een drukke beursweek

De AEX laat aan het begin van deze volle week een kleine daling zien van 0,2%. Deze week belooft de drukste van het kwartaal te zijn en mogelijk zelfs van het hele jaar. Vrijdag zullen we onder andere de Q2-cijfers van belangrijke bedrijven als Apple, Amazon en Nvidia rijker zijn, staan de officiële rentetarieven in de VS en EU een kwartje hoger en hebben we een duidelijker beeld van de huidige economische stand van zaken.

Renteverhoging van Fed en ECB in het vizier

In New York is het eveneens een drukke beursweek. Maar liefst 40% van de bedrijven uit de S&P 500 komt met hun resultaten. Bovendien staat er een intensieve macroagenda op het programma, met onder andere een verwachte renteverhoging van zowel de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB).

Elektronicaconcern Philips meldt positieve Q2-cijfers die beter zijn dan verwacht. Het bedrijf verhoogt zelfs voorzichtig de outlook naar een hoge enkelcijferige aangepaste EBITA-marge. Dit is zeker goed nieuws in deze uitdagende tijden, maar de vraag blijft in hoeverre dit resultaat al is ingeprijsd met de rally van +48,7% van dit jaar.

KPN toont gemengde resultaten in Q2-cijfers

Telecombedrijf KPN komt met wat op het eerste gezicht routinematige Q2-cijfers lijken. Interessant is dat er minder winst is behaald, ondanks een toename in omzet. Dit is een afwijking van de normale trend waarbij bedrijven vaak meer winst behalen met minder omzet.

De huizenmarkt vertoont een neerwaartse trend. In juni 2023 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld met 5,5% gedaald in vergelijking met juni 2022. Dit is een belangrijke indicator voor de gezondheid van de economie en kan impact hebben op het consumentenvertrouwen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.