Echte inflatie in Rusland veel hoger dan officiële cijfers suggereren

CChristiaan 19 augustus 2023 16:21

Analisten stellen dat de Russische economie moet overschakelen op een oorlogseconomie om stabiliteit te bereiken. Daarnaast wordt geargumenteerd dat de werkelijke inflatie in Rusland aanzienlijk hoger is dan de officieel gerapporteerde 7 procent. De Russische munteenheid, de roebel, staat onder extreme druk en de centrale bank heeft een forse renteverhoging doorgevoerd in een poging de waarde te stabiliseren.

Overschakeling naar een oorlogseconomie nodig

Om de Russische economie te stabiliseren, is het volgens analisten noodzakelijk dat het land overschakelt op een oorlogseconomie. Deze noodzaak is ontstaan door de voortdurende strijd in Oekraïne, die al anderhalf jaar aan de gang is. Ondanks deze situatie heeft de Russische regering volgehouden dat het om een speciale militaire operatie gaat, wat het moeilijk heeft gemaakt om de noodzakelijke economische veranderingen door te voeren.

De Russische centralebankpresident Elvira Nabiullina heeft te maken gehad met aanzienlijke kritiek na de devaluatie van de roebel. In een poging de roebel te stabiliseren, heeft de centrale bank besloten de 'sleutelrente' te verhogen van 8,5 procent naar 12 procent. Deze stap was noodzakelijk toen de roebel zo verzwakt was dat je voor 1 dollar niet meer 100 roebel kreeg.

Echte inflatie in Rusland mogelijk rond de 60 procent

De Russische economie bevindt zich in een veel slechtere toestand dan de officiële statistieken laten zien. Volgens de gemiddelde Rus op straat ligt de inflatie eerder rond de 60 procent dan rond de officieel gemelde 7 procent. Deze situatie is grotendeels te wijten aan de sancties waarmee het land te maken heeft gehad, waardoor de exportmogelijkheden worden beperkt en het handelsoverschot van Rusland kleiner is dan ooit tevoren.

Poetin's poging om een oorlogseconomie te creëren

Om de roebel in toom te houden, probeert Poetin van de Russische economie een oorlogseconomie te maken. Deze economie is momenteel sterk afhankelijk van de staatsuitgaven voor het industrieel militair complex en militaire salarissen. Volgens schattingen geven de Russen dagelijks tussen de 0,5 en 1 miljard dollar uit om de oorlog te bekostigen. Zelfs de grootste propagandisten zijn begonnen te beseffen dat er iets serieus aan de hand is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.