ECB blijft bezorgd over hardnekkige inflatie, blijkt uit notulen

HHenk 31 augustus 2023 17:47

De notulen van het meest recente rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) onthullen dat de bank zich nog steeds voornamelijk zorgen maakt over de aanhoudende inflatie. De ECB lijkt minder bezorgd te zijn over het risico op een economische recessie, stelt ING in een analyse van de notulen.

ECB blijft zorgen maken over inflatie

Uit de notulen van het meest recente rentebesluit blijkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich nog steeds grote zorgen maakt over de inflatie, die maar niet lijkt te dalen tot de doelstelling van 2 procent. Ondanks economische onzekerheden lijkt de ECB minder bezorgd over het risico op een recessie. De inflatie blijft een hardnekkige uitdaging vormen voor de financiële autoriteit.

Inflatievoorspellingen betrouwbaarder dan groeivoorspellingen

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski, die de notulen heeft doorgenomen, worden de inflatievoorspellingen van de ECB als betrouwbaarder gezien dan de groeivoorspellingen. Dit benadrukt opnieuw hoeveel nadruk de ECB legt op inflatie in vergelijking met andere economische indicatoren.

Rente verhoogd in juli, verdere actie mogelijk in september

In juli heeft de ECB de rente met 25 basispunten verhoogd. Voorzitter Christine Lagarde benadrukte dat de bank openstaat voor zowel een pauze als een verdere renteverhoging in september. Dit geeft aan dat de ECB bereid is om flexibel te zijn in haar beleid om de aanhoudende inflatie aan te pakken.

Het volgende rentebesluit van de Europese Centrale Bank staat gepland voor 14 september. Het is nog onzeker wat de ECB tijdens deze vergadering zal besluiten, maar de recente notulen geven een indicatie van de huidige zorgen en prioriteiten van de bank.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.