ECB-bestuurder waarschuwt: Verwacht geen renteverlaging in eerste helft 2024

CChristiaan 17 september 2023 14:27

Het is niet raadzaam om te anticiperen op een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in de eerste helft van 2024, waarschuwt Martin Kazaks, bestuurder van de ECB. Het is nog niet duidelijk of de inflatie zal afzwakken, dus een verdere renteverhoging is niet uitgesloten.

Geen renteverlaging in eerste helft 2024

Martin Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurder bij de ECB, waarschuwt tegen de verwachting dat de ECB de rente in de eerste helft van het volgende jaar gaat verlagen. Hij heeft deze opmerkingen gemaakt tijdens een conferentie in Santiago de Compostella.

Verwachtingen van renteverlaging

Ondanks dat de ECB de rente voor de tiende keer op rij heeft verhoogd naar het hoogste niveau ooit, zijn er handelaren op de financiële markten die nu anticiperen op een mogelijke renteverlaging in de eerste helft van 2024. Deze verwachting is volgens Kazaks echter niet verstandig.

Loongroei en inflatie onzeker

Kazaks stelt dat de loongroei in de eurozone nog niet heeft gepiekt en het is nog onduidelijk hoe snel de inflatie zal afnemen. Door deze onzekerheid kan een verdere renteverhoging niet worden uitgesloten, wat betekent dat een renteverlaging in het voorjaar of begin van de zomer van 2024 niet te verwachten is.

Ook ECB-president Christine Lagarde, die aanwezig was op een bijeenkomst van ministers van Financiën in Santiago de Compostella, stelde dat er binnen de ECB niet wordt gediscussieerd over een mogelijke renteverlaging. 'We hebben niet gediscussieerd over een renteverlaging', aldus Lagarde.

Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, heeft eind vorige maand ook al aangegeven dat er voorlopig geen renteverlaging te verwachten is van de ECB. De reden hiervoor is dat de inflatie nog steeds te hoog is, wat een renteverlaging onwaarschijnlijk maakt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.