Dubbelslag voor de AEX: Twee records verbroken door Prosus en Besi

CChristiaan 7 februari 2024 07:02

De AEX-index heeft twee records verbroken op één dag, mede dankzij de sterke prestaties van Prosus en Besi. Dit ondanks een over het algemeen kalme beursdag. De details van deze opmerkelijke prestatie worden in dit artikel onder de loep genomen.

AEX verbreekt twee records op één dag

Ondanks een tamelijk rustige beursdag maakte de AEX-index een indrukwekkende prestatie door twee records te verbreken. In de vroege ochtend ging het intraday record van 829,66 punten eraan en aan het eind van de dag werd ook de hoogste slotstand ooit genoteerd: 831,09 punten. Dit illustreert de beweeglijkheid en kracht van de Nederlandse beursindex.

Prosus en Besi dragen bij aan records

Voor het verbreken van de records waren met name de hoofdfondsen Prosus en Besi verantwoordelijk. Prosus ging aan kop na een fraaie koerssprong van zijn deelneming Tencent. Besi, dat de dag ervoor al de gele trui droeg, kreeg de zilveren medaille. Deze bedrijven gaven kleur aan een anders vrij grijze beursdag en droegen bij aan de sterke prestatie van de AEX-index.

AMX en AScX sluiten ook positief af

Het was niet alleen de AEX die in het groen eindigde; ook andere beursindices zoals de AMX en AScX sloten de dag positief af. Dit wijst erop dat het optimisme breed gedragen werd op de Nederlandse beurs. Het merendeel van de stijgers nam hierbij de leiding en zorgde voor een positieve afsluiting van de handelsdag.

Hoewel de AEX twee records wist te breken, was er verder weinig opwindend nieuws en bleven de koersuitslagen vrij beperkt. Een uitzondering hierop was het recent volatiele Avantium. Ondanks de rustige sfeer liet de AEX zien dat het mogelijk is om records te verbreken met een sterke prestatie van enkele hoofdfondsen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.