DSW voert historische verhoging zorgpremie door: 11,50 euro per maand meer

CChristiaan 26 september 2023 04:12

Zorgverzekeraar DSW heeft een recordverhoging van de zorgpremie aangekondigd. Klanten zullen volgend jaar maandelijks 11,50 euro extra moeten betalen, waardoor de totale premie oploopt tot 149 euro per maand.

Historische stijging zorgpremie bij DSW

In 2022 zullen klanten van zorgverzekeraar DSW meer moeten betalen voor hun basisverzekering. De premie gaat met 11,50 euro per maand omhoog, wat betekent dat klanten maandelijks 149 euro gaan betalen. Deze stijging is de grootste sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006.

Zorgmijding en betalingsproblemen door hogere premie

Volgens DSW groeit het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt of besluit zorg te mijden. Directeur Aad de Groot uit zijn zorgen hierover en stelt dat de stijging van de zorgpremie een keer moet stoppen, omdat de grenzen van wat mensen financieel kunnen dragen, worden bereikt.

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan de stijgende zorgkosten. De zorgsector heeft, net als andere sectoren, te maken met hoge inflatie, wat leidt tot hogere lonen. Daarnaast neemt het aantal zorggebruikers toe, mede door de vergrijzing in Nederland.

Financiële reserves zorgverzekeraars uitgeput

De afgelopen jaren hebben zorgverzekeraars, waaronder DSW, hun financiële reserves gebruikt om de stijging van de zorgpremie te matigen. Volgens DSW is dit echter niet langer mogelijk. 'De bodem is bereikt', zegt directeur De Groot, wat betekent dat de premie nu daadwerkelijk kostendekkend moet zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.