Dreigt er een nieuwe crisis? Amerikaanse banken zien 78 miljard verdwijnen binnen een week

HHenk 23 juli 2023 11:21

Amerikaanse banken ervaren een aanzienlijke kapitaalvlucht, met een verlies van 78 miljard dollar in één week. Hogere rentes en een dreigende crash in commercieel vastgoed drukken op de sector, terwijl Bitcoin als potentieel veilig alternatief gezien wordt.

Aanzienlijke kapitaalvlucht uit Amerikaanse banken

Amerikaanse banken merken een significante daling in het aantal deposito's. Volgens de meest recente gegevens van het Federal Reserve Economic Data (FRED) systeem, verlieten van 5 tot 12 juli maar liefst 78 miljard dollar de Amerikaanse bankrekeningen. Dit komt na een periode van twee weken van relatieve stabiliteit in het financiële systeem.

Banken in de VS voelen de druk van de toenemende rentes. Om een verdere uitstroom van kapitaal te voorkomen, zijn ze zelf ook begonnen met het aanbieden van hogere rentes. De CEO van JPMorgan Chase, Jamie Dimon, waarschuwde zelfs zijn aandeelhouders voor de noodzaak hiervan. Dit zou betekenen dat de winsten van de banken onder druk komen te staan.

Anticipatie op terugval commercieel vastgoed

De Amerikaanse banken anticiperen momenteel op een sterke daling in de vraag naar commercieel vastgoed. Dit komt doordat steeds meer mensen de keuze maken om op afstand te werken of in een hybride werkomgeving. Hierdoor is er minder behoefte aan kantoorpanden.

Overmatige blootstelling aan commercieel vastgoed

Uit een recent rapport van S&P Global Market Intelligence blijkt dat 576 Amerikaanse banken een te hoge blootstelling hebben aan commercieel vastgoed. In vergelijking met een jaar geleden is deze blootstelling zelfs met 30 procent toegenomen. Deze ontwikkeling kan potentieel leiden tot een nieuwe fase in de Amerikaanse bankencrisis.

In het licht van de problemen in het traditionele banksysteem zien veel mensen Bitcoin als een veiliger alternatief om hun geld te parkeren. De digitale munt heeft in de afgelopen 14 jaar ook nog eens een aanzienlijk rendement opgeleverd en wordt steeds meer erkend voor zijn waarde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.