Drastische daling in de productie van de Nederlandse industrie

CChristiaan 2 oktober 2023 08:01

De Nederlandse industrie heeft een sterke daling van de productie ervaren in september, volgens recente cijfers van Nevi en S&P Global. Dit markeert de grootste terugval in bedrijfsomstandigheden sinds mei 2020.

Dalende industrie-index

Volgens de recent gepubliceerde cijfers van Nevi en S&P Global, heeft de Nederlandse industrie een flinke krimp ervaren. De hoofdindex zakte van 45,9 in augustus naar 43,6 in september, een duidelijk teken dat de productieomvang afneemt. Dit is de zevende achtereenvolgende maand waarin de productieomvang kleiner is geworden.

Zwakke vraag beïnvloedt productie

Het rapport toont aan dat de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector aanzienlijk zijn verslechterd, en suggereert dat dit de grootste terugval sinds mei 2020 is. Een zwakke vraag heeft een negatieve invloed gehad op de productieomvang, met name de vraag uit het buitenland. Het aantal nieuwe exportorders was in september aanzienlijk kleiner, hoewel deze daling iets kleiner was dan in de voorgaande maand.

De daling van de productie heeft niet alleen gevolgen voor de productieomvang, maar ook voor de arbeidsmarkt. Producenten hebben hun personeelsbestanden verkleind voor de vierde maand op rij. Dit banenverlies is aanzienlijk en het grootste sinds juli 2020. De situatie is, volgens Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO, niet zo ernstig als aan het begin van de pandemie, maar de malaise in de industrie houdt aan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.