Dollar en euro bereiken pariteit, voorspellen analisten

CChristiaan 17 oktober 2023 10:52

Analisten van JPMorgan en Citibank verwachten dat de dollar en euro spoedig pariteit zullen bereiken, met één dollar gelijk aan één euro. Dit komt door de versterking van de dollar, terwijl de euro terrein verliest.

Verwachte pariteit tussen dollar en euro

De financiële markten maken zich op voor een mogelijke pariteit tussen de dollar en de euro. Volgens analisten van zowel JPMorgan als Citibank bereiken beide valuta's spoedig dit niveau, waarbij één euro gelijk zal staan aan één dollar. Dit is een belangrijke ontwikkeling, gezien de huidige koers van de dollar die nog op 1,05 euro staat. In de zomer stond de euro sterker, en kon men voor een euro nog 1,12 dollar krijgen. De versterking van de dollar en het verlies van de euro weerspiegelen de dynamische aard van de financiële markten.

Impact op bedrijven door zwakkere euro

De verwachte pariteit tussen de dollar en de euro heeft duidelijke consequenties voor bedrijven. Organisaties die afhankelijk zijn van import uit de Verenigde Staten, of die betalingen doen in dollars, kunnen nadelige effecten ondervinden van een zwakkere euro. De kosten voor het doen van aankopen in dollars kunnen aanzienlijk stijgen. Echter, voor bedrijven die ook geld verdienen in de VS, zoals Heineken, bepaalde uitgeverijen en Shell, kan deze situatie voordelig zijn. De toekomstige ontwikkeling van de wisselkoers zal dus directe impact hebben op de bedrijfsvoering van deze organisaties.

Analisten geven aan dat de aanhoudende recessie in Europa, vergeleken met die van de VS, een rol speelt in de zwakkere positie van de euro. De geopolitieke situatie in de wereld heeft daarnaast invloed op de sterkte van de dollar. De Amerikaanse munteenheid wordt bij 80 procent van de wereldhandel gebruikt, wat deze bij elke crisis in wezen sterker maakt. Dit illustreert de centrale rol van de dollar in het globale financiële systeem.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.