De weg naar €100.000: hoeveel moet je maandelijks sparen?

HHenk 31 juli 2023 20:22

In een tijd van stijgende inflatie en onzeker financieel klimaat, kan het een uitdaging zijn om geld opzij te zetten. We geven inzicht in hoeveel je maandelijks moet sparen om in 10 jaar €100.000 op te bouwen, en hoe beleggen en dagelijkse besparingen hierbij kunnen helpen.

De balans tussen sparen en beleggen

Ondanks de risico's kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te beleggen in zaken zoals cryptovaluta. Bitcoin en andere digitale munten zijn populair, maar zoals de cryptomarkt in 2022 heeft laten zien, kunnen investeringen in dergelijke activa ook grote verliezen opleveren. Sparen biedt misschien minder rendement, maar biedt ook minder risico. Dit kan een goede optie zijn voor mensen met een laag risicoprofiel of die een financiële buffer willen opbouwen voor grote uitgaven zoals een auto of een huis.

De weg naar een ton: maandelijks sparen

Het lijkt misschien een grote opgave, maar als je elke maand €833,50 opzij kunt zetten, heb je na een decennium een indrukwekkend bedrag van €100.000 gespaard. Natuurlijk zijn er maandelijks vaste kosten die dit moeilijker kunnen maken. Het gemiddelde netto-inkomen in Nederland was in 2021 bijvoorbeeld €2.798 per maand. Na rekening te houden met vaste lasten van rond de €800, blijft er ongeveer €1.165 over voor levensonderhoud en andere uitgaven.

Hoewel het verbeteren van je vaste lasten een uitdaging kan zijn, is er veel potentieel om te besparen op dagelijkse uitgaven. Kleine aanpassingen in je koopgedrag kunnen al een groot verschil maken. Het is de moeite waard om kritisch naar je uitgaven te kijken, en te zien welke kosten je mogelijk kunt schrappen. Door slimme besparingen kun je je spaardoel sneller bereiken dan je denkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.