De Volksbank krijgt tik op de vingers van DNB voor overtreden anti-witwasregels

CChristiaan 11 augustus 2023 10:37

De Volksbank, moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en Regiobank, heeft een reprimande gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het overtreden van anti-witwasregels. De bank heeft niet voldoende gedaan om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan en zal ook beboet worden.

De Volksbank overtreedt wetgeving

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een berisping uitgedeeld aan De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank en Regiobank, voor het overtreden van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De bank heeft volgens de toezichthouder niet voldaan aan haar verantwoordelijkheden als poortwachter door een gebrekkige controle van haar klanten. Nu wordt de bank niet alleen aangespoord om haar witwascontroles uiterlijk per 1 april 2024 te verbeteren, maar ook een boete zal worden opgelegd.

Ondanks de reprimande van DNB, heeft De Volksbank positieve financiële resultaten bekendgemaakt. De bank zag haar nettowinst stijgen van 95 miljoen euro naar 248 miljoen euro. Deze aanzienlijke winstgroei is met name te danken aan de hogere rente voor kredieten en hypotheken, waardoor de rente-inkomsten bijna verdubbelden. Tevens staat er momenteel 44,5 miljard euro aan spaargeld uit bij de Volksbank, waarbij de spaarrente bij SNS bank momenteel op 1,25 procent ligt.

Andere banken ook beboet

De Volksbank is niet de eerste Nederlandse bank die op de vingers wordt getikt voor het overtreden van anti-witwasregels. Eerder moesten ING en ABN AMRO honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie wegens dezelfde overtredingen. De Rabobank kreeg in 2018 een dwangsom opgelegd van 500.000 euro. Het bewijst dat de problemen met anti-witwasregels al jaren spelen bij de Nederlandse banken, die inmiddels 13.000 medewerkers hebben ingezet voor de controle en analyse van het financieel verkeer van klanten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.