De strijd rondom desktoptaxaties: wie trekt aan het langste eind?

HHenk 15 september 2023 11:24

Het Nederlands register van vastgoedtaxateurs (NRVT) maakt stappen om een eind te maken aan desktoptaxaties. Echter, deze vorm van taxatie is goedkoper en sneller dan een reguliere taxatie en wordt door vele banken geaccepteerd. Is het verzet van de NRVT en andere brancheorganisaties gerechtvaardigd, of is er een belangenstrijd gaande?

Voordelen en voorwaarden van desktoptaxatie

Desktoptaxatie is een betaalbare en efficiënte manier om de waarde van een woning te bepalen. Door gebruik te maken van digitaal beschikbare gegevens kan een taxatie al binnen een paar uur tot stand komen. Desktoptaxaties kunnen worden gebruikt bij de aankoop van een woning, het oversluiten van de hypotheek of het aanvragen van een tweede hypotheek. Echter, niet elke woning of hypotheek komt in aanmerking voor een desktoptaxatie. Er zijn bepaalde eisen waar aan voldaan moet worden, zoals een maximale marktwaarde van de woning en het hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde.

Sinds de introductie van de desktoptaxatie is er een strijd gaande. De NRVT, de Nederlandse coöperatieve vereniging van makelaars en taxateurs NVM, en de brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs VBO zijn gekant tegen desktoptaxaties. Als alternatief hebben zij de Bureauwaardering geïntroduceerd. Echter, deze vorm van taxatie wordt in verhouding zeer weinig gebruikt en is significant duurder dan een desktoptaxatie.

Het NRVT neemt maatregelen

Het NRVT heeft aangekondigd nog een stapje verder te gaan in hun strijd tegen desktoptaxaties. Taxateurs die in 2023 nog desktoptaxaties aanbieden, kunnen voor het tuchtcollege van het NRVT worden gedaagd. Recente ontwikkelingen tonen aan dat de NRVT deze dreigementen serieus neemt. Het tuchtcollege heeft namelijk onlangs een uitspraak gedaan in een zaak waarbij een desktoptaxatie onderwerp van geschil was. De conclusie van deze zaak toonde aan dat de desktoptaxatie niet voldeed aan de zorgvuldigheids- en transparantie-eisen van de NRVT.

Naast de discussie rondom desktoptaxaties, is er ook kritiek op de traditionele manier van taxeren. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) is gebleken dat de getaxeerde woningwaarde in bijna 95% van de gevallen gelijk of hoger is dan de koopsom. Dit suggereert dat taxateurs mogelijk de koopsom als basis gebruiken voor de taxatie, wat vragen oproept over de onafhankelijkheid van deze taxaties.

Belangenconflict rondom desktoptaxaties

Sinds de introductie van de desktoptaxatie is er veelvuldig gebruik van gemaakt. Tot op heden zijn er geen indicaties dat de waardes incorrect zijn. Toch is er weerstand vanuit het NRVT en andere brancheorganisaties. Het lijkt er dan ook op dat er een belangenconflict speelt. Organisaties zoals de NHG en de Nederlandse Vereniging van Banken, die voorstander zijn van de desktoptaxatie, zouden meer invloed moeten hebben. Het kan bijvoorbeeld een optie zijn dat de bank de taxateur uitkiest bij een hypotheekaanvraag.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.