De SEC Confronteert Coinbase: Alleen Handelen in Bitcoin of Stoppen?

HHenk 31 juli 2023 11:12

Coinbase, een prominente Amerikaanse crypto-exchange, kreeg van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te horen dat het alle cryptocurrencies behalve Bitcoin van zijn platform moest verwijderen. Een dergelijk besluit zou volgens CEO Brian Armstrong een potentieel einde kunnen betekenen voor de crypto-industrie in de Verenigde Staten.

SEC wil resterende cryptos van Coinbase verwijderen

Coinbase, één van de grootste crypto-exchanges in de Verenigde Staten, kreeg een opmerkelijk verzoek van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De toezichthouder wilde dat het bedrijf alle cryptocurrencies, behalve Bitcoin, van zijn platform zou verwijderen. Dit onthulde Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, in een interview met de Financial Times. Hij merkte op dat de SEC van mening was dat alle andere activa, behalve Bitcoin, beveiligingen zijn, een interpretatie waarmee Coinbase niet akkoord ging.

SEC-voorzitter's visie beïnvloedt Coinbase-beleid

De standvastigheid van de SEC in hun aanpak van cryptocurrencies verder dan Bitcoin is in lijn met de visie van de voorzitter van de organisatie, Gary Gensler. Hij heeft eerder in een interview met New York Magazine aangegeven dat hij gelooft dat bijna alle cryptocurrencies, met uitzondering van Bitcoin, als beveiligingen beschouwd moeten worden en derhalve onder het toezicht van de SEC vallen. Het is duidelijk dat deze houding het beleid van de SEC ten opzichte van Coinbase en andere exchanges vormt.

SEC klaagt Coinbase aan

Een verdere escalatie in de confrontatie tussen Coinbase en de SEC vond plaats in juni van dit jaar. De SEC diende een aanklacht in tegen Coinbase met de beschuldiging dat het bedrijf opereerde als een niet-geregistreerde crypto-exchange. Bovendien werd het bedrijf beschuldigd van het aanbieden van 13 cryptocurrencies die volgens de SEC niet-geregistreerde beveiligingen waren. Deze aanklacht benadrukt de strikte benadering die de SEC heeft gekozen in het reguleren van de crypto-industrie in de Verenigde Staten.

Regulering en toezicht op de crypto-industrie in de Verenigde Staten zijn niet eenvoudig. Het verantwoordelijkheidsgebied is verdeeld over verschillende toezichthoudende instanties, waaronder de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de SEC. Beide organisaties hebben maatregelen genomen tegen spelers in de crypto-industrie, wat de complexiteit van de regelgevende omgeving verder vergroot. Onlangs werd een wet aangenomen die de bevoegdheid over crypto grotendeels zou overdragen aan de CFTC, waardoor de rol van de SEC met betrekking tot crypto duidelijker zou worden.

Ondanks de mogelijke problemen met de SEC, blijft Coinbase actief in de crypto-markt. In samenwerking met Newsbit en Bitvavo, biedt Coinbase nieuwe klanten een exclusieve deal aan. Bij aanmelding via de onderstaande knop ontvangen klanten 20 euro gratis en betalen ze geen handelskosten over de eerste 10.000 euro aan transacties. Dit aanbod toont de vastberadenheid van Coinbase om klanten te blijven werven en een sterke positie in de crypto-markt te behouden, ondanks de mogelijke regelgevende uitdagingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.