De Russische economie in vrije val: roebel zakt naar dieptepunt

CChristiaan 14 augustus 2023 18:18

De Russische economie worstelt onder het gewicht van de dalende roebel, die zijn laagste punt in anderhalf jaar bereikt. De daling wordt grotendeels toegeschreven aan het prijsplafond van Europa op Russische olie en andere factoren zoals veranderende handelsbalansen en een verzwakt investeringsklimaat.

Daling van de roebel treft de Russische economie

De Russische economie beleeft zware tijden door de aanhoudende daling van de waarde van de roebel. Het afgelopen jaar alleen al is de munteenheid per saldo ruim een kwart in waarde gedaald, een dieptepunt dat in anderhalf jaar niet is waargenomen. Deze trend wordt voornamelijk toegeschreven aan verschillende factoren zoals het prijsplafond op Russische olie dat door Europa is ingesteld.

Europese prijsplafond zet druk op de roebel

Hoewel het prijsplafond eind vorig jaar werd ingevoerd, worden de effecten ervan nu pas duidelijk. De prijs van een vat Oeral-olie is hierbij een belangrijke graadmeter. Normaal gesproken ligt deze prijs iets onder die van een vat Brent-olie, maar nu is dat verschil uitgegroeid tot ruim 20 procent. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de Europese maatregelen en heeft een grote impact op de waarde van de roebel.

Naast de invloed van het Europese prijsplafond op Russische olie, wijst historicus en Ruslandkenner Hubert Smeets ook op andere factoren. Zo heeft de Russische regering in het geheim besloten om de export en productie van olie dit jaar te beperken. Dit heeft geleid tot lagere inkomsten van de olie-export en dus ook tot een lagere omzet, wat eveneens bijdraagt aan de dalende waarde van de roebel.

Het is niet zo dat de Russische economie alleen in Europa zware tijden doormaakt. Ook de handelsbalans met China is verslechterd. Rusland verkoopt steeds meer aan, maar koopt ook steeds meer uit China. Dit betekent dat de roebel niet alleen wordt verzwakt tegenover de euro en de dollar, maar ook ten opzichte van de Chinese yuan en de Indiase roepie.

Inflatie en instabiliteit tekenen Russische economie

De financiële instabiliteit in Rusland heeft geleid tot de verwachte gevolgen, zoals inflatie. De Russische minister van Financiën moet dit onder ogen zien. Bovendien komt de Russische centrale bank voor een spoedzitting bijeen om een beslissing te nemen over de interne bancaire rente. Deze wordt waarschijnlijk verhoogd, wat het Russische investeringsklimaat nog verder kan verslechteren.

Stijgende inflatie: een nachtmerriescenario voor Rusland

De mogelijkheid van een stijgende inflatie dreigt het nachtmerriescenario voor de Russische regering te worden. Volgens Smeets is de Russische regering doodsbang voor deze ontwikkeling. Ondanks de momenteel relatief lage inflatie, die ervoor zorgt dat het Kremlin kan volhouden dat de oorlog de burger niet zal raken, kan een stijging van de inflatie de situatie aanzienlijk veranderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.