De performancestrijd tussen Europa en Wall Street

HHenk 24 november 2023 12:33

Hoe presteren de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen in vergelijking met elkaar? Dit artikel gaat in op de verschillen, de impact van Black Friday en valutarisico's, en biedt een technische analyse van de belangrijkste indexen.

De invloed van Black Friday

Black Friday, bijna onvermijdelijk voor iedereen, wordt beschouwd als het startsein voor het kerstinkoopseizoen. Met hoge verkoopcijfers kan dit een aanzienlijke impact hebben op de aandelenmarkt. In het bijzonder is Wall Street zeer alert op de ontwikkelingen rondom deze dag. Hoewel Black Friday in Europa nog relatief nieuw is, reageren de aandelenbeurzen hier over het algemeen wat kalmer, waardoor de impact op de aandelenkoersen op Wall Street vaak sterker is.

Wall Street presteert sterker dan Europa

Een recent artikel van IEX, geschreven door Hildo Laman, het hoofd van de Beleggersdesk, onderzocht het verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen. Laman vergeleek de S&P500 index met de Eurostoxx50 index en kwam tot de conclusie dat Wall Street over het algemeen een sterkere en meer consistente performance laat zien dan de Europese aandelenmarkt. Dit toont aan dat beleggers die kiezen voor Amerikaanse aandelen mogelijk een hoger rendement kunnen verwachten.

Bij het bekijken van de prestatieverschillen tussen Wall Street en Europa moet ook rekening worden gehouden met valutarisico's. De dollar is in deze periodes erg volatiel geweest en dit kan een aanzienlijke impact hebben op het rendement van beleggers. Ondanks een daling van de dollar ten opzichte van de euro met 1,9% dit jaar, compenseert dit slechts een deel van het verschil in prestaties tussen Wall Street en Europa in dezelfde periode.

Een ander belangrijk verschil tussen de S&P500 en de Eurostoxx50 index is het aantal bedrijven dat in elke index is opgenomen. Europa heeft simpelweg niet zoveel grote beursgenoteerde bedrijven met een marktwaarde van tientallen of honderden miljarden. De Eurostoxx50 index omvat slechts 50 grote beursbedrijven, terwijl de S&P500 er maar liefst 500 bevat. Dit betekent dat de spreiding in de S&P500 veel groter is en dat beleggers in Europa mogelijk minder keuze hebben.

Technische profielen van indexen

Bij het kijken naar de langetermijn technische profielen van de S&P500, de Eurostoxx50 en de AEX, zien we verschillende trends. De S&P500 laat een patroon van lagere toppen achter zich en lijkt weer te bodemen. Aan de andere kant vertoont de Euro Stoxx 50 index al sinds begin 2023 een horizontaal koersverloop en de AEX-index breekt de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Vooral de S&P500 loopt sinds de coronacrisis in de wereldwijde voorhoede.

Volatiliteit van het valutapaar USD/EUR

Het valutapaar USD/EUR heeft momenteel een vrij neutrale technische conditie, omdat de 200-dagenlijn vlak ligt. Dit betekent dat de waarde van de dollar ten opzichte van de euro zeer volatiel is, wat zowel kansen als risico's voor beleggers kan betekenen. Een hoge volatiliteit kan leiden tot grote schommelingen in de waarde van beleggingen, waardoor het belangrijk is om op de hoogte te blijven van valutatrends bij het beleggen in buitenlandse markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.