De Noodklok Voor Obligaties: Wat Gaat Er Gebeuren?

HHenk 8 augustus 2023 09:18

De stijgende rentes en een onzeker rentebeleid bij de centrale banken zetten de obligatiemarkten onder druk. Hoe staan de Nederlandse, Amerikaanse en Europese obligaties ervoor, en welke scenario's kunnen we verwachten?

Stijgende rentes zetten obligaties onder druk

De stijgende rentetrends, zowel in Nederland als in Amerika, hebben een impact op de obligatiemarkten. In Nederland is de 10-jaars kapitaalmarktrente gestegen van 2,63% naar 2,93% sinds juni, terwijl de Amerikaanse rente in dezelfde periode steeg van 3,6% naar 4,09%. Hoewel consolidatie plaatsvindt, wijzen hogere rentebodems nog steeds op een opwaartse trend, waardoor obligaties onder druk blijven staan.

Onzekerheid over rentebeleid van centrale banken

Er zijn signalen dat centrale banken hun verkrappende rentebeleid mogelijk gaan beëindigen. Echter, deze signalen lijken de vastrentende beleggers nog niet te hebben overtuigd. Hoewel er geen enkele obligatiemarkt is die al opwaarts tendeert, is er in sommige gevallen technisch sprake van bodemvorming.

De iShares Euro Corporate Bond Large Cap ETF, die het koersverloop van Europese bedrijfsleningen volgt, heeft de afgelopen maanden een stabiele koers laten zien, maar nog steeds met lagere toppen. Er is wel een positieve ontwikkeling: de dalende trend van vorig jaar is gebroken. Echter, het dalende 200-daags voortschrijdend gemiddelde houdt de oplevingen van de Corporate Bond Index tegen, wat de negatieve technische conditie valideert.

Belangrijk verschil tussen iShares AEX ETF en VanEck AEX ETF

Voor de Nederlandse beleggers is het belangrijk om te weten dat men te maken kan hebben met dividendlekkage bij het beleggen in trackers. Dit betreft het deel van de buitenlandse dividendbelasting dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland. Er is echter een significant verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF wat betreft de dividendlekkage: de iShares AEX ETF heeft een lekkage van gemiddeld 0,26%, terwijl de VanEck AEX ETF geen dividendlekkage kent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.