De Nederlandse aandelenmarkt kampt met een kapitaaltekort

HHenk 3 oktober 2023 08:32

De Nederlandse aandelenmarkt heeft moeite zich te ontdoen van het negatieve koersverloop, wat mede te wijten is aan een gebrek aan vers kapitaal. De concurrentie met de hoogste kapitaalmarktrente sinds 2012 en de ondermaatse instroom van nieuw geld worden gezien als de voornaamste obstakels.

AEX worstelt met negatief koersverloop

De AEX-index blijft worstelen met een negatief koersverloop. Dit wordt gekenmerkt door een patroon van lagere toppen dat de index nog niet heeft kunnen doorbreken. Ondanks de nadering van de AEX-bodem, die een aanzienlijke ondersteuning biedt, komt er maar mondjesmaat nieuw geld in de markt. Dit wordt onderstreept door de slappe prestaties van de moneyflow-indicator, die onlangs zijn laagste punt bereikte sinds maart.

De aandelenmarkt bevindt zich in een moeilijke positie omdat ze moet wedijveren met de Nederlandse kapitaalmarktrente, die momenteel op zijn hoogste niveau is sinds 2012. Beleggers kunnen een hoog, nagenoeg risicovrij rendement behalen door te investeren in staatsleningen. Ondanks de mogelijke oplossing voor de dreigende sluiting van de Amerikaanse overheid, lijkt de markt nog niet erg onder de indruk. Het gebrek aan nieuwe geldstromen naar de markt vormt een serieuze uitdaging.

Gebrek aan verse kapitaal instroom

De zwakte van de moneyflow-indicator is een duidelijk teken dat er geen nieuwe instroom van kapitaal is naar Nederlandse aandelen. Bij het interpreteren van deze indicator is het belangrijk om te begrijpen dat een stijgende moneyflow wijst op de instroom van vers kapitaal, terwijl een dalende moneyflow aangeeft dat er kapitaal uit de markt wordt getrokken. Op dit moment is er duidelijk sprake van het laatste scenario, wat een negatieve invloed heeft op de Nederlandse aandelenmarkt.

Vers kapitaal essentieel voor toekomst

Voor de toekomstige ontwikkeling van Nederlandse aandelen is het cruciaal dat er vers kapitaal instroomt. Op dit moment is dat echter niet het geval. De technische schade aan aandelen is nog niet hersteld, en de recente aarzeling van de AEX en de zwakke moneyflow-indicator geven reden tot zorg. Om de markt weer op het juiste spoor te krijgen, is er niet alleen een behoefte aan vers kapitaal, maar ook aan een positiever marktsentiment.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.