De grootste stijgers in zorgverzekeringspremies voor 2024 onthuld

HHenk 15 november 2023 19:17

Met het nieuwe jaar in zicht, moeten consumenten een belangrijke keuze maken over hun zorgverzekering. Dit jaar zijn er opvallende prijsstijgingen, zowel voor basis- als aanvullende verzekeringen. Zit jouw zorgverzekeraar ook tussen de grootste stijgers in 2024?

Forse prijstoename in zorgverzekeringspremies

Als we de hoek omgaan naar 2024, worden consumenten geconfronteerd met opmerkelijke premiestijgingen bij zowel basis- als aanvullende zorgverzekeringen. De prijsstijging varieert aanzienlijk per verzekeraar, waardoor het nog belangrijker wordt om je opties grondig te onderzoeken.

Basisverzekeringen met de meeste prijsverhoging

Bij een verplicht eigen risico van € 385 zien we de grootste stijging in premies. De vijf grootste stijgers, zoals ZEKUR Zorg Basis en Stad Holland Basis, hebben hun premies met bedragen variërend van € 12,55 tot wel € 24,35 verhoogd. Dit betekent dat verzekerden mogelijk kunnen besparen door hun zorgverzekering te vergelijken.

Hoger eigen risico leidt tot grotere premiestijging

Voor verzekerden die kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico van € 885, is de premiestijging nog groter. Dit komt omdat de premiekorting voor een vrijwillig hoger eigen risico in 2024 lager is dan het jaar ervoor. Hierdoor zien we dat de verschillen in premietoename groot zijn en dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering oploopt naar € 468.

Het zijn niet alleen de basisverzekeringen die de hitte voelen, ook aanvullende verzekeringen zien een aanzienlijke prijsstijging. Deze verzekeringen, die extra dekking bieden voor bijvoorbeeld fysiotherapie en orthodontie, hebben hun tarieven aanzienlijk verhoogd. De grootste stijgers zijn a.s.r. Uitgebreid en CZ Gezinnen, met stijgingen tot 58% ten opzichte van 2023.

In vergelijking met basis- en aanvullende verzekeringen zijn de prijsverschillen bij tandartsverzekeringen minder groot, maar nog steeds aanwezig. Verzekeraars zoals NN TandenGaaf 1500 en Salland TandTop hebben hun premies met respectievelijk 10% en 15% verhoogd ten opzichte van 2023.

Overweeg online vergelijking van zorgverzekeraars

Geconfronteerd met deze significante prijsverhogingen, kan het lonen om een online vergelijking te maken tussen verschillende verzekeraars. Dit kan vooral nuttig zijn als je merkt dat jouw huidige zorgverzekering te duur wordt, of als je veranderende gezondheidsbehoeften hebt, zoals een behoefte aan fysiotherapie of de komst van een nieuwe baby.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.