Daling van de inflatie in Nederland zet door

HHenk 31 augustus 2023 08:12

Volgens een eerste raming van het CBS is de inflatie in Nederland in augustus verder gedaald. De prijsstijgingen waren beduidend minder sterk dan in de voorgaande maanden.

Minder sterke stijging consumentenprijzen

De Nederlandse economie heeft in augustus een duidelijke daling van de inflatie ervaren. De consumentenprijzen zijn minder snel gestegen dan in de voorgaande maand juli. Dit wijst op een mogelijke afkoeling van de economische druk.

Forse daling energie- en brandstofprijzen

Een opvallende trend in de maand augustus was de significante daling van de energieprijzen. Niet alleen de kosten voor dagelijks energieverbruik, maar ook de prijzen van motorbrandstoffen zijn aanzienlijk gedaald. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de vertraging van de inflatie.

Stijging prijzen voedingsmiddelen en tabak

Ondanks de algehele daling van de inflatie, zijn de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak in augustus toch gestegen. Met een toename van 10,3 procent blijven deze kosten een belangrijke factor in het totale inflatiecijfer.

Hoewel de eerste raming van het CBS al een duidelijk beeld geeft van de inflatietrends, worden op 12 september de volledige inflatiecijfers gepubliceerd. Deze kunnen meer inzicht geven in de specifieke factoren die van invloed zijn geweest op de inflatie van augustus.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.