Dalende obligatierentes bieden ademruimte op de Damrak

HHenk 14 oktober 2023 12:31

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week een stijging gezien, gedeeltelijk dankzij dalende obligatierentes. Naast de obligatierentes boden ook geopolitieke ontwikkelingen en de recente beslissingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank voer voor discussie en speculatie onder beleggers.

Dalende obligatierentes stimuleren Damrak

De Amsterdamse beurs heeft een positieve week achter de rug, met een stijging van 1,0 procent. Een van de factoren die bijdroegen aan deze stijging waren de dalende obligatierentes. Dit fenomeen bood ademruimte aan de markten, aangezien beleggers veilige havens zochten in onzekere tijden, zoals die veroorzaakt door de verrassingsaanval van Hamas op Israël.

Afgelopen week trokken de notulen van de laatste rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank de aandacht van beleggers. Binnen de Federal Reserve was er onenigheid over de noodzaak van extra renteverhogingen. De inflatiecijfers uit de VS die afgelopen week vrijkwamen, suggereren echter dat er ruimte is voor een dergelijke verhoging.

Hoge obligatierentes kunnen renteverhoging temperen

Er wordt gespeculeerd dat de huidige hoge obligatierentes een verkrappend effect op de markt kunnen hebben, waardoor de urgentie van een verdere renteverhoging door de Fed zou kunnen afnemen. Hoewel de marktverwachting voor een renteverhoging van 25 basispunten in december is gestegen naar meer dan 30 procent, betwijfelt ING of de Fed de rente daadwerkelijk nog een keer zal verhogen.

Het Amerikaanse cijferseizoen is van start gegaan, met positieve berichten van JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo. Deze bedrijven rapporteerden hogere resultaten, die goed werden ontvangen door de markten. Desondanks waren de woorden van JPMorgan CEO Jamie Dimon minder bemoedigend, aangezien hij wees op potentiële bedreigingen voor de economie, waaronder de oorlog in Oekraïne en de aanvallen op Israël.

Olieprijzen stijgen door geopolitieke spanningen

Afgelopen week lieten de olieprijzen een stijging zien van bijna 5 procent. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan het conflict in het Midden-Oosten en de aangescherpte sancties op de Russische olie-export. Deze gebeurtenissen dragen bij aan toenemende onzekerheid en instabiliteit op de internationale markten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.