Dalende beurzen in Azië door druk op vastgoedaandelen

HHenk 27 november 2023 08:17

Aziatische beurzen zijn maandag over de hele linie gedaald, met de Nikkei 225, de Shanghai-index en de Hongkong-index die allemaal terrein verloren. Dit komt door de druk op vastgoedaandelen in China na een onderzoek naar de met schulden beladen Chinese schaduwbank Zhongzhi Enterprise Group.

Aziatische beurzen ervaren druk

Aziatische beurzen hebben maandag enige druk ervaren, met de Nikkei 225 in Japan, de Shanghai-index in China en de index in Hong Kong die allemaal terrein verloren. De Nikkei 225 daalde met 0,5 procent naar 33.447, terwijl de beurs in Shanghai met 0,4 procent daalde naar 3.029. De index in Hong Kong verloor ook 0,5 procent, eindigend op 17.471.

Druk op Chinese vastgoedaandelen

Het nieuws dat de Chinese autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar de met schulden beladen schaduwbank Zhongzhi Enterprise Group, heeft de vastgoedaandelen in China onder druk gezet. Als een vermogensbeheerder is Zhongzhi een belangrijke financier in de vastgoedsector die buiten het reguliere banksysteem opereert, en dus minder strikt gereguleerd is.

In de munteenhedenmarkt, daalde de euro/yen met 0,2 procent naar 163,18. Dit markeert een lichte daling in waarde voor de euro ten opzichte van de yen.

Mogelijke rode start voor Europese beurzen

Er hangt een negatieve sfeer boven de Europese beurzen, die zich klaarmaken voor een 'rode start'. Dit volgt op de Amerikaanse beurzen die na Black Friday - na een halve handelsdag - het weekend ingingen met kleine winsten.

Volgens Rabobank zal de week waarschijnlijk rustig beginnen, met een bijna lege beursagenda. Dit suggereert een mogelijk laag volume van handelsactiviteit en minder marktvolatiliteit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.