
Het onlangs ingediende Amerikaanse wetsvoorstel, de Crypto-Asset National Security Enhancement Act (CANSEE), bedoeld om witwassen in de crypto sector te bestrijden, ontvangt forse kritiek vanuit de crypto gemeenschap.
CANSEE wetsvoorstel ontmoet heftige tegenstand
Op 18 juli hebben vier Amerikaanse senatoren de Crypto-Asset National Security Enhancement Act (CANSEE) ingediend. Dit nieuwe wetsvoorstel heeft als doel witwaspraktijken binnen de gedecentraliseerde cryptosector tegen te gaan. Toch is er veel weerstand tegen het voorstel. Volgens critici zoals Coin Center en de Blockchain Association, is het wetsvoorstel 'rommelig' en potentieel gevaarlijk.
CANSEE richt zich op regulatie van DeFi
Het CANSEE-wetsvoorstel is in wezen een poging om toezicht en regulering te brengen in de decentrale finance (DeFi) sector. Deze sector wordt vaak gezien als het Wilde Westen van de cryptowereld, vanwege de frequente aanvallen door hackers op verschillende projecten. Hoewel slechts een klein deel van de DeFi-gebruikers hier slachtoffer van is, zou de wet een strenge regulering van de hele sector betekenen.
Vage terminologie zorgt voor verwarring
De kritiek op het wetsvoorstel is voornamelijk gericht op de vaagheid van de tekst. Volgens Coin Center is de betekenis van het wetsvoorstel erg onduidelijk. Wat betekent het bijvoorbeeld om 'een applicatie te controleren'? Afhankelijk van de interpretatie kan dit de ontwikkeling van gedecentraliseerde software verbieden. Deze zorgen worden gedeeld door de Blockchain Association, die stelt dat het wetsvoorstel een onpraktische oplossing biedt en simpelweg niet toepasbaar is op digitale asset technologie.
Kristin Smith, de CEO van de Blockchain Association, wijst op een ander probleem van het wetsvoorstel: de overdrijving van de problemen binnen de DeFi-sector. Volgens Smith is het waar dat er witwaspraktijken en andere malafide activiteiten plaatsvinden binnen deze sector van de cryptowereld, maar dit zou slechts een zeer klein deel betreffen. Zo waren volgens haar maar 0,24 procent van alle DeFi-transacties in 2022 illegaal. Dit percentage ligt aanzienlijk lager dan in de traditionele financiële sector. Volgens Smith zijn de overdreven maatregelen in het wetsvoorstel daardoor overbodig.