Coinbase pleit voor Spot Ethereum ETF: De argumenten en mogelijke risico's

CChristiaan 26 februari 2024 07:01

Coinbase legt in een 27 pagina’s tellend document uit waarom de Securities and Exchange Commission (SEC) een Spot Ethereum ETF moet goedkeuren. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de mogelijke risico's die een dergelijke ETF voor het Ethereum-netwerk kan opleveren.

Coinbase's argumenten voor Spot Ethereum ETF

Coinbase heeft in hun uitgebreide document vijf overtuigende argumenten aangevoerd voor de goedkeuring van een Spot Ethereum ETF. Het sterkste argument lijkt de classificatie van Ethereum als een 'grondstof' en niet als een 'effect' volgens de Amerikaanse financiële wetgeving. Deze classificatie werd verkregen dankzij de Commodity Futures Trading Commission, wat resulteerde in de goedkeuring van Ethereum Futures ETF's.

Mogelijke concentratierisico's van Spot Ethereum ETF's

Hoewel Coinbase sterk pleit voor de goedkeuring van een Spot Ethereum ETF, zijn er ook stemmen van ongerustheid. Analisten van S&P Global zijn bezorgd dat een dergelijke ETF tot een gevaarlijke concentratie binnen het Ethereum-netwerk kan leiden. Sommige aanvragers van Spot Ethereum ETF's, zoals ARK Invest en Franklin Templeton, willen ook staking mogelijk maken met de fondsen, wat in theorie de ETF-uitgevers een enorme machtspositie binnen het Ethereum-netwerk zou kunnen geven.

Het staking dilemma van institutionele beleggers

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij de introductie van Spot Ethereum ETF's is de aantrekkingskracht voor institutionele beleggers. Als deze beleggers de tokens niet kunnen staken, kunnen ze een deel van de potentiële rendementen mislopen. Dit zou een investering in Ethereum via een ETF minder aantrekkelijk maken. Het bestaan van concentratierisico's wordt benadrukt door de situatie bij Lido Finance, dat 31,5 procent van alle gestaakte Ethereum bezit.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het betreden van de cryptowereld en misschien Ethereum of een andere cryptocurrency willen kopen, biedt Bitvavo een exclusieve aanbieding. Nieuwe leden die een account aanmaken via de onderstaande knop ontvangen een welkomstcadeau van 10 euro. Daarnaast worden er geen handelskosten gerekend over de eerste 10.000 euro aan transacties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.