Chinese aandelen worstelen nog met technische problemen

HHenk 15 augustus 2023 08:58

Chinese aandelen tonen technisch gezien nog steeds tekenen van problemen, met dreigende deflatie en een mogelijke vastgoedcrisis die de beurzen onder druk zetten. Een blik op de resultaten van de Hang Seng-index, de China Shanghai Composite en enkele individuele aandelen.

Chinese aandelen vertonen dalende trend

De Chinese aandelenmarkten blijven worstelen met technische problemen. In het bijzonder heeft de China Shanghai Composite-index de afgelopen twee weken een aanzienlijke daling van ongeveer 5% meegemaakt, van 3.322,13 punten naar 3.178 punten. De Hang Seng-index heeft een nog grotere klap gekregen, met een daling van bijna 8% in dezelfde periode.

Dreigende deflatie verontrust beleggers

Een opmerkelijk fenomeen dat bijdraagt aan de huidige problemen op de Chinese beurzen is de dreiging van deflatie. In tegenstelling tot de rest van de wereld, die worstelt met stijgende prijzen (inflatie), ervaart China momenteel een periode van dalende prijzen (deflatie). Dit kan leiden tot uitstel van consumptieve bestedingen, wat schadelijk kan zijn voor de economische dynamiek van het land.

Mogelijke vastgoedcrisis loert om de hoek

Een andere potentiële bedreiging voor de Chinese aandelenmarkten is een mogelijke vastgoedcrisis. Het vastgoedfonds Country Garden, met een marktkapitalisatie van ongeveer $30 miljard, komt in moeilijkheden. Dit kan een domino-effect hebben op de rest van de vastgoedsector en de bredere economie, wat de aandelenmarkten verder onder druk zou kunnen zetten.

Hoewel de algemene trend voor Chinese aandelen negatief lijkt, zijn er enkele specifieke aandelen die tekenen van bodemvorming vertonen. Baidu, Alibaba en Prosus lijken zich te stabiliseren, hoewel hun technische situatie nog steeds fragiel is. Het is nog te vroeg om te concluderen dat deze aandelen definitief een bodem hebben gevonden en op het punt staan om te herstellen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.