Centrale banken en hun invloed op de financiële markt deze week

HHenk 24 juli 2023 18:26

Deze week stond in het teken van de invloed van centrale banken op de financiële markt. Te midden van onzekerheid over renteverhogingen en de impact van personeelstekorten in de chipindustrie, draaide de economie van de eurozone niet al te best.

Onafhankelijkheid van Aziatische chips is een uitdaging

In de afgelopen maanden hebben verschillende landen aangegeven hun afhankelijkheid van chips uit Azië te willen verminderen. Er zijn echter personeelstekorten, vooral op het gebied van ervaren krachten die nodig zijn om nieuwe chipfabrieken te bouwen en te onderhouden. De expertise om dergelijke fabrieken te bouwen is voornamelijk te vinden in Azië, wat de ambitie om de afhankelijkheid te verminderen bemoeilijkt.

Het werd deze week opnieuw duidelijk dat de economie van de eurozone niet goed draait. De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie daalde in juli naar 38,8, terwijl de Franse index daalde naar 44,5. Elk cijfer onder de 50 duidt op krimp. Voor de gehele eurozone was het beeld niet beter, met een index die daalde tot 42,7, de laagste stand in de afgelopen drie jaar.

Onzekerheid over ECB renteverhogingen

De dienstensector van de eurozone moet mogelijk tegenwicht bieden tegen de zwakke economische situatie. Het is echter onzeker of dit voldoende zal zijn om verdere renteverhogingen door de ECB te voorkomen. Er is veel onzekerheid onder beleggers over wat de centrale bank zal doen bij de volgende vergadering.

Beleggers zoeken duidelijkheid van de ECB

De markt is momenteel op zoek naar duidelijkheid van de ECB. Er is een algemene verwachting dat de rente opnieuw met 0,25% zal worden verhoogd, maar wat er daarna gebeurt, is minder zeker. De recente opmerkingen van DNB-president Klaas Knot en anderen waren enigszins dovish, maar de markt betwijfelt dit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.