Centrale banken beïnvloeden de stemming op de AEX: geen renteverlaging in zicht

CChristiaan 11 november 2023 07:01

De uitspraken van de ECB, met name de geruchten over een mogelijke renteverhoging, hebben een negatieve impact op de AEX. De mogelijkheid dat de rente voorlopig op dit niveau blijft, wordt door beleggers niet positief ontvangen.

Impact van de ECB op de AEX

De uitspraken van de centrale banken, vooral die van de ECB, hebben een grote invloed op de financiële markten. Ondanks het feit dat een nieuwe renteverhoging onwaarschijnlijk is, is het vooruitzicht dat de rente voorlopig op dit niveau zal blijven zorgwekkend voor beleggers. Dit heeft vooral een impact op de AEX, die als gevolg van deze speculaties een daling heeft ondergaan.

Speculatie over stijging van de inflatie

Lagarde van de ECB heeft gespeculeerd dat de inflatie in de komende periode zou kunnen toenemen. Dit is niet volledig uit te sluiten, vooral gezien de volatiliteit van de energieprijzen. Dit nieuws is vooral ongunstig gezien het feit dat veel landen in de eurozone in een recessie zitten of daartegen aan schuren.

Beleggers hebben gereageerd op de prestaties van verschillende fondsen op de beurs. Fondsgerelateerde bedrijven zoals ArcelorMittal en Aperam waren niet populair, net als rentegevoelige fondsen zoals Basic Fit en Just Eat Takeaway. Desondanks waren er enkele winnaars, zoals InPost, B&S Group en AMG.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.