BRICS verwelkomt nieuwe leden vanaf 2024, waaronder Saoedi-Arabië

HHenk 24 augustus 2023 13:12

De BRICS-landen hebben besloten hun samenwerkingsverband uit te breiden en hebben zes nieuwe landen uitgenodigd om lid te worden. Deze beslissing markeert een belangrijk keerpunt in de ontwikkeling van BRICS en kan een nieuwe impuls geven aan de internationale samenwerking.

Uitbreiding van BRICS-groep

Na de recente bijeenkomst van de BRICS-landen in Johannesburg is een belangrijke beslissing genomen over de uitbreiding van de groep. Saoedi-Arabië, Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten zijn allemaal uitgenodigd om zich bij het samenwerkingsverband aan te sluiten vanaf 2024. Deze uitnodiging is een belangrijke stap in de evolutie van BRICS en markeert hun streven naar grotere internationale samenwerking.

Reactie van BRICS-leiders

De uitbreiding van BRICS is goed ontvangen door de huidige leden. De Chinese president Xi Jinping, de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de Indiase premier Narendra Modi hebben allemaal hun steun uitgesproken voor deze stap. Ze benadrukken dat de uitbreiding nieuwe kansen voor samenwerking biedt en bijdraagt aan de ontwikkeling van een nieuwe economische wereldorde.

BRICS als tegenwicht voor de G7

De uitbreiding van BRICS is niet alleen gericht op het bouwen van sterkere banden tussen de leden, maar ook op het creëren van een tegenwicht tegen de invloed van de G7. Dit samenwerkingsverband van Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft een grote invloed op de internationale politiek en economie. De uitbreiding van BRICS kan een duidelijk signaal sturen over de groeiende invloed van deze groep landen op het wereldtoneel.

De beslissing om BRICS uit te breiden is niet onopgemerkt gebleven. Meer dan veertig landen hebben al interesse getoond om lid te worden van deze groep, en 22 daarvan hebben al formeel een aanvraag ingediend. Dit toont de groeiende aantrekkingskracht van BRICS in de internationale gemeenschap en de wens van veel landen om deel uit te maken van deze invloedrijke groep.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.