Boete voor witwaspraktijken internetbank Bunq aanzienlijk verlaagd

CChristiaan 22 augustus 2023 17:08

De internetbank Bunq heeft een overwinning behaald in de rechtszaal, waarbij een eerdere boete van 875.000 euro voor witwaspraktijken aanzienlijk is verlaagd naar bijna 130.000 euro. Dit is de tweede keer in korte tijd dat Bunq juridisch succes boekt tegen de strikte anti-witwasregulering van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB krijgt opnieuw tegenslag in rechtszaal

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft te maken gekregen met een nieuwe tegenslag in de rechtszaal. Dit keer betreft het een sanctie die DNB had opgelegd aan de internetbank Bunq. Binnen twee jaar had DNB twee boetes uitgedeeld aan Bunq, met een totale waarde van 875.000 euro.

Bunq niet in overeenstemming met wettelijke verplichtingen

Het conflict tussen DNB en Bunq vindt zijn oorsprong in de bewering van DNB dat Bunq een aantal jaar lang geen goed inzicht had in de identiteit en activiteiten van een tiental klanten. Volgens de wet zijn banken verplicht om dergelijke informatie te verzamelen en te monitoren.

Boete voor Bunq flink verlaagd

Ondanks dat Bunq geen gelijk kreeg van de rechter, werd de boete aanzienlijk verlaagd. Volgens een vonnis dat vandaag is gepubliceerd door de rechtbank in Rotterdam, is de boete verminderd tot bijna 130.000 euro.

Tweede juridische overwinning voor Bunq op DNB

Dit is de tweede keer in korte tijd dat Bunq een grote juridische overwinning behaalt op DNB in een conflict over het strikte anti-witwasbeleid van de toezichthouder. Bunq had eerder al met succes een zaak aangespannen tegen DNB, omdat de toezichthouder het gebruik van kunstmatige intelligentie en data-analyse voor het screenen van klanten niet toestond.

Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq, uitte zijn tevredenheid over de uitspraak in een gesprek met de NOS. Hij erkende dat Bunq in de periode voor 2018 niet perfect was.

Niknam sprak de hoop uit dat er nu een einde komt aan de juridische strijd met DNB. Hij zou graag zien dat er een klimaat ontstaat waarin er op een constante basis constructief overleg is met DNB, zonder de noodzaak om voortdurend via de rechter redelijkheid af te dwingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.