BlackRock en de mogelijke controle over Bitcoin

HHenk 27 september 2023 10:13

Volgens Bloomberg-analist Jamie Coutts zouden grote namen uit de traditionele financiële sector, waaronder BlackRock, Bitcoin kunnen overnemen. Deze theorie wordt ondersteund door gegevens die aantonen dat BlackRock sinds 2020 indirecte blootstelling aan Bitcoin heeft gekocht via mijnbouwbedrijven.

BlackRock's indirecte betrokkenheid bij Bitcoin

Volgens de data die Bloomberg-analist Jamie Coutts heeft gedeeld, heeft BlackRock sinds 2020 indirecte blootstelling aan Bitcoin verworven door aandelen te kopen in mijnbouwbedrijven zoals Marathon Digital. Dit toont aan dat BlackRock wellicht al langere tijd de intentie heeft om dieper in de Bitcoin-markt te duiken, wellicht als een strategie om een Spot Bitcoin ETF op de markt te brengen.

Het is niet alleen BlackRock die de potentie van Bitcoin ziet en hierop inspeelt; andere grote spelers uit de traditionele financiële wereld hebben ook aandelen gekocht in de drie grootste beursgenoteerde mijnbouwbedrijven, die samen goed zijn voor ongeveer 8,9% van alle hashkracht in het Bitcoin-netwerk. Dit suggereert een toenemende interesse en betrokkenheid bij Bitcoin vanuit de traditionele financiële sector.

Potentiële uitdagingen voor Bitcoin-protocol

Hoewel de toenemende betrokkenheid van grote financiële spelers zoals BlackRock bij Bitcoin voordelen kan hebben, stelt Coutts dat het ook uitdagingen kan opleveren voor het protocol. BlackRock en dergelijke instellingen hebben mogelijk niet dezelfde doelen voor het netwerk als individuele gebruikers, wat kan leiden tot conflicten met de oorspronkelijke waarden van het netwerk.

Vanguard's grootschalige investering in Bitcoin miners

Niet alleen BlackRock, maar ook Vanguard heeft groots geïnvesteerd in Bitcoin miners. Naar verluidt bezitten zij 10,1% van Marathon Digital, 9,7% van Riot Platforms en 4,5% van Cleanspark. Dit toont aan dat ook Vanguard de potentie van Bitcoin ziet en bereid is om aanzienlijk te investeren in de sector.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.