Bitcoin viert nieuwe mijlpaal terwijl de volgende halvering nadert

HHenk 26 juli 2023 15:02

Het Bitcoin-netwerk heeft zijn 800.000ste blok gemined en nadert ondertussen zijn volgende halvering. Met in totaal 19,437 miljoen BTC gecreëerd en bijna 75% beheerd buiten crypto exchanges, blijft Bitcoin's invloed op de financiële markt groeien.

Bitcoin bereikt 800.000ste blok mijlpaal

Het Bitcoin-netwerk heeft weer een belangrijke mijlpaal bereikt. Op 24 juli werd het 800.000ste blok gemined, waarmee er in totaal 19,437 miljoen BTC zijn gecreëerd. Dit is een indrukwekkende prestatie voor een project dat 14 jaar geleden begon als een obscuur idee en nu een van de grootste spelers is in de financiële wereld.

Een interessant feit over Bitcoin is dat er ongeveer 1,5 miljoen BTC is die al 13 jaar niet van wallet is verplaatst. Het is zeer waarschijnlijk dat deze munten verloren zijn gegaan. In de begindagen van Bitcoin waren de prijzen zo laag dat sommige mensen ze kochten en vervolgens vergaten. In veel gevallen hebben de eigenaren waarschijnlijk de toegang tot hun wallets verloren, waardoor deze bitcoins onbeweeglijk zijn geworden.

75% BTC wordt buiten beurzen beheerd

Bijna driekwart van alle BTC, ongeveer 75%, wordt beheerd buiten crypto exchanges. Dit is een gezonde ontwikkeling die aansluit bij de oorspronkelijke visie van de makers van Bitcoin om centralisatie te voorkomen. Het feit dat zoveel bitcoin wordt vastgehouden door langetermijninvesteerders, vaak 'hodlers' genoemd, kan bijdragen aan de prijsstabiliteit door de prijsvolatiliteit te verminderen.

Vierde Bitcoin-halving nadert

En nu, met nog maar ongeveer 40.000 blokken te gaan, nadert de vierde Bitcoin-halving. Naar schatting zal deze ergens rond april of mei 2024 plaatsvinden. Deze halving zal de schaarste van BTC verder verhogen en op den duur waarschijnlijk ook de prijs. Het is mogelijk dat sommige miners stoppen met minen na de halving als het voor hen niet langer winstgevend is, wat kan leiden tot een afname van de hashrate van het netwerk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.