Bitcoin minen in Nederland behoort tot de top 10 duurste wereldwijd

CChristiaan 19 augustus 2023 20:12

Volgens een analyse van CoinGecko behoort Nederland tot de top 10 duurste landen om bitcoin te minen. Met een geschatte gemiddelde kostprijs van $152.163 per bitcoin, is het duidelijk dat winstgevend minen voor normale huishoudens in Nederland een uitdaging is.

Kosten van bitcoin minen per land

CoinGecko, een bekend platform voor cryptocurrency-gegevens, heeft een analyse uitgevoerd om de kosten van het minen van bitcoin in verschillende landen in te schatten. Hieruit blijkt dat Nederland tot de top 10 duurste landen behoort. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze gegevens gemiddelden zijn en dat de situatie voor elke individuele miner uniek is. Dus, hoewel deze informatie enige inzichten biedt, zijn ze niet noodzakelijkerwijs definitief.

De studie geeft aan dat een onafhankelijke miner gemiddeld 266.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit zou verbruiken om één bitcoin te minen. Dit proces zou bijna zeven jaar duren, wat een aanzienlijke tijd en energie-investering impliceert. Deze cijfers geven aan dat bitcoin minen een langdurige en kostbare onderneming is, met name in landen waar de elektriciteitskosten hoog zijn, zoals Nederland.

Gemiddelde kosten van het minen van 1 bitcoin

Op basis van de gemiddelde elektriciteitstarieven voor huishoudens, schat CoinGecko dat het minen van één bitcoin ongeveer $46.291 kost. Dit is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde marktprijs van bitcoin, wat aangeeft dat het minen van bitcoin voor de gemiddelde persoon waarschijnlijk niet winstgevend is. Dit is een belangrijk gegeven dat potentiële miners moeten overwegen voordat ze investeren in mining hardware en tijd.

Kosten van bitcoin-mining in Italië en Nederland

De analyse van CoinGecko toont aan dat het minen van één bitcoin het duurst is in Italië, met geschatte kosten van $208.560. Nederland volgt op de lijst, met een geschatte gemiddelde kostprijs van $152.163 per gemijnde bitcoin. Hoewel er enkele situaties zijn waarin het minen van bitcoin in Nederland zinvol kan zijn, zoals bij het gebruik van overtollige warmte voor stadsverwarming, is het duidelijk dat het een kostbare onderneming is voor de gemiddelde miner.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.