Bitcoin laat dollar en 115 andere valuta's in het stof: een 10-jarige overwinning!

HHenk 1 oktober 2023 17:07

Ondanks dat de Amerikaanse dollar zich de afgelopen tien jaar sterk heeft gehouden ten opzichte van 115 nationale valuta, is de waarde ervan ten opzichte van Bitcoin met maar liefst 99,52% gedaald. Dit artikel belicht de opmerkelijke dominantie van Bitcoin in de wereld van de valuta.

Bitcoin domineert over de dollar

Het afgelopen decennium was een periode van kracht voor de Amerikaanse dollar, die tegen 115 nationale valuta's steeg. Ondanks deze prestatie is de munt echter ondergeschikt aan Bitcoin. Tussen 30 september 2013 en 2023 daalde de waarde van de dollar met een schokkende 99,52% ten opzichte van Bitcoin. Deze trend illustreert de opmerkelijke dominantie die Bitcoin heeft gedemonstreerd in het wereldwijde valutalandschap.

Belangrijke gebeurtenissen in de crypto-sector

2013 was een cruciaal jaar voor zowel Bitcoin als de Amerikaanse dollar, en bood een blik op de toekomst van de cryptocurrency-sector. In dit jaar verhoogde China de controle over de sector, met strenge regels die een halt toemaakten aan BTC-transacties door lokale financiële instellingen. Rond dezelfde tijd zagen we de opkomst van belangrijke crypto-indexen zoals CoinGecko en CoinMarketCap, die de prijstrends van verschillende cryptocurrencies gedetailleerd in kaart brachten.

Bitcoin's dominantie over andere valuta

Bij het vergelijken van de prestaties van Bitcoin met andere fiat-valuta's, blijkt de onbetwiste dominantie van Bitcoin. Charlie Bilello, een toonaangevende marktstrateeg bij Creative Planning, illustreerde dit onlangs met een grafiek. Uit deze grafiek blijkt dat 115 fiat-valuta's in waarde zijn gedaald ten opzichte van de USD in een periode van 10 jaar. Merkwaardig genoeg presteerde het Sudanese Pond, de op één na slechtst presterende valuta, beter dan de USD tegenover Bitcoin.

Finbold heeft recentelijk een rapport uitgebracht waarin de prestaties van Bitcoin worden vergeleken met die van de Indiase Rupee en de Pakistaanse Rupee in 2023. Hoewel er geen volledig tienjarig track record beschikbaar is voor deze specifieke valuta's, wijzen voorlopige gegevens op verliezen tegenover de dollar van respectievelijk 24,7% en 63,6%. Het is redelijk om aan te nemen dat hun decenniumverliezen tegenover Bitcoin waarschijnlijk nog groter waren, met geschatte percentages van 99,63% en 99,82%.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.