Bitcoin ETF's: een trend of tijdelijke hype?

HHenk 22 januari 2024 07:02

Bitcoin ETF's zijn in trek, met al bijna $2 miljard geïnvesteerd. Maar zijn ze een blijvende trend of slechts een tijdelijke hype? Dit artikel analyseert recente cijfers en de impact van deze groei op de markt.

Explosieve groei van Bitcoin ETF's

Het aantal Bitcoin ETF's in de Verenigde Staten is inmiddels gestegen tot elf. Deze financiële producten hebben in de eerste drie handelsdagen bijna 2 miljard dollar aan investeringen aangetrokken. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan het recordbedrag van 1,2 miljard dollar dat de ProShares Bitcoin Strategy ETF in 2021 in dezelfde periode wist te bereiken. Ter vergelijking, de eerste goud ETF haalde in de eerste drie dagen na de lancering in 2004 ongeveer 1,13 miljard dollar op.

De grootste bijdragen aan de explosieve groei van Bitcoin ETF's kwamen van grote investeringsfondsen zoals BlackRock en Fidelity. Deze bedrijven hebben aanzienlijke bedragen in Bitcoin geïnvesteerd. Het is echter nog onduidelijk of deze investeringsstroom zich in de komende weken zal voortzetten. Het is ook belangrijk om te vermelden dat niet alle ETF's hetzelfde succes hebben. Zoals de Geldpers opmerkt, heeft Grayscale's Bitcoin ETF, GBTC, onlangs meer dan $500 miljoen verloren.

Toekomst van Bitcoin ETF's

De vraag blijft of Bitcoin ETF's in staat zullen zijn om beleggers op de lange termijn te blijven aantrekken. Sommige marktanalisten voorspellen dat de kapitaalstromen tegen het einde van het jaar tussen de 50 en 100 miljard dollar kunnen oplopen. Zoals Todd Sohn, een ETF-analist bij Strategas, zich afvraagt: 'Hoe lang blijven de beleggers geïnteresseerd? Hoe zullen de stromen er over zes maanden of over zes jaar uitzien?'

Bitcoin ETF's versus wereldwijde ETF's

Ten opzichte van andere wereldwijde ETF's doen de Bitcoin ETF's het bijzonder goed. Na slechts vier handelsdagen staan er al twee Bitcoin ETF's in de top 5 en drie in de top 10. Dit geeft aan dat Bitcoin nu echt meedoet met de grote jongens in de financiële wereld.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.