Bitcoin en de klimaatuitdaging: is het echt zo'n boosdoener?

HHenk 29 juli 2023 20:46

Bitcoin is vaak het doelwit van kritiek wegens de vermeende ecologische voetafdruk. Maar een nieuw onderzoek belicht ook mogelijke positieve aspecten van Bitcoin mining op het milieu. Wat is de hele waarheid?

Objectieve kijk op Bitcoin's impact

Bitcoin mining is een veelbesproken onderwerp, en het roept vaak sterke meningen op over de voordelen en gevaren ervan. Een recent onderzoek genaamd 'Climate Impact of Bitcoin Mining in the U.S.' door het Amerikaanse MIT heeft een objectieve kijk gegeven op de zaak. Het is een welkome verschuiving van de norm, omdat Bitcoin vaak wordt afgeschilderd als een pure vervuiler of wordt opgehemeld zonder aandacht voor de nadelen.

Een van de voordelen die uit het onderzoek naar voren kwamen, is dat Bitcoin miners kunnen bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk. Een recent voorbeeld hiervan was de winterstorm Elliot in Texas in 2022. Tijdens de storm schoot de vraag naar elektriciteit omhoog, en dankzij de samenwerking tussen de BTC miners en de lokale overheid werd er snel gereageerd door miners tijdelijk uit te schakelen, waardoor er meer elektriciteit vrij kwam voor de momenteel noodzakelijke doeleinden.

Methaan omzetten: een milieuvriendelijke stap

Een ander voordeel van Bitcoin mining is de mogelijkheid om methaan om te zetten in elektriciteit. Methaan is een broeikasgas dat 28 tot 36 keer schadelijker is dan CO2. In de olie-industrie komt vaak methaan vrij, dat meestal wordt afgefakkeld, wat resulteert in CO2. Echter, met speciale generatoren kan methaan efficiënter worden omgezet in elektriciteit. Hier speelt Bitcoin een positieve rol omdat het de hoeveelheid methaan die in de atmosfeer belandt, kan verminderen.

Stimulans voor groene energie door Bitcoin

Het onderzoek benadrukt ook de potentie van Bitcoin om de inzet van groene energie te bevorderen. Door Bitcoin miners in te zetten kan het rendabeler worden om groene energie-installaties te bouwen. Bij overproductie van elektriciteit kunnen miners draaien, en bij een piek in de vraag naar elektriciteit kunnen ze worden uitgeschakeld. Hoewel dit een interessante mogelijkheid is, benadrukken de onderzoekers dat de daadwerkelijke impact hiervan nog moeilijk te meten is, omdat er nog maar weinig projecten zijn die Bitcoin mining op grote schaal inzetten.

Tot slot noemt het onderzoek de mogelijkheid om de restwarmte van Bitcoin miners te gebruiken voor het verwarmen van kassen en zwembaden. Dit zou een alternatief kunnen bieden voor traditionele elektrische verwarmingssystemen. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Bitcoin Bloem, dat de restwarmte van Bitcoin miners gebruikt om bloemen te kweken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.