Binance beboet met miljarden voor het faciliteren van illegale transacties

CChristiaan 22 november 2023 12:31

Cryptobeurs Binance is door Amerikaanse autoriteiten beboet met een bedrag van omgerekend 4 miljard euro vanwege het faciliteren van transacties voor terroristische groeperingen en andere illegale activiteiten. Ook maakt CEO Changpeng Zhao deel uit van de sancties.

Binance gefaciliteerd terroristische transacties

Het grootste cryptoplatform ter wereld, Binance, is in het vizier van autoriteiten gekomen nadat is gebleken dat het platform transacties faciliteerde voor terroristische organisaties zoals Al Qaida, IS en Hamas. Deze groeperingen voerden meer dan 100.000 transacties uit, voor een totaal van bijna 825 miljoen euro. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke boete voor het platform, van omgerekend zo'n 4 miljard euro.

CEO Binance krijgt persoonlijke sancties

Naast de boete die aan Binance is opgelegd, heeft topman Changpeng Zhao ook persoonlijke sancties opgelegd gekregen. Hij moet zijn positie als topman verlaten en kreeg bovendien een persoonlijke boete van bijna 46 miljoen euro. Dit maakt deel uit van de deal die Binance en Zhao met justitie hebben gesloten, waarbij het platform schuld bekende.

Niet alleen terroristische groeperingen, maar ook websites waarop kinderporno wordt aangeboden en hackersgroepen hebben transacties via Binance uitgevoerd. Met name de hackersgroepen gebruikten het platform om losgeld voor ransomware te laten betalen. Dit toont aan dat Binance bij een reeks aan illegale activiteiten betrokken was en dus niet alleen bij het faciliteren van terroristische financiering.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.