Bijzondere voorbeurssituaties en een zenuwachtige markt

CChristiaan 11 augustus 2023 09:13

De financiële markten gedragen zich vreemd voorbeurs en er hangt een nerveuze atmosfeer. Zonder bedrijfscijfers of macro-economische agenda, is de focus voornamelijk gericht op de problemen bij een groot Chinees vastgoedfonds en mogelijke scheuren in de technologie. De AEX-index is voorlopig 0,5% lager na een lastige dag op Wall Street.

AEX start de dag met een daling

De AEX-index start de dag met een daling van 0,5%, na een moeilijke sessie op Wall Street waarbij zowel aandelen als obligaties onder druk stonden. Er zijn geen bedrijfscijfers die de markt kunnen beïnvloeden, de macro-economische agenda is leeg en de optie-expiratie is pas volgende week. Het lijkt erop dat beleggers zich vooral zorgen maken over diverse marktontwikkelingen, zoals de problemen bij een groot Chinees vastgoedfonds en mogelijke scheurtjes in de technologie.

Problemen bij Chinees vastgoedfonds en technologie

Een belangrijke ontwikkeling die de markt momenteel zorgen baart, is de problemen bij een groot Chinees vastgoedfonds. Daarnaast zijn er mogelijk scheurtjes zichtbaar in de technologie, wat eveneens bijdraagt aan de nerveuze sfeer op de markt. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, is het duidelijk dat beleggers deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en dat deze situatie de markt voorlopig in haar greep houdt.

De volatiliteit op de markt, gemeten aan de hand van de CBOE VIX Index, daalt met 0,7% naar 15,9. De BofA MOVE Index, die de volatiliteit in de obligatiemarkt meet, staat 3,5% lager op 108,6. Deze cijfers wijzen op een zekere mate van onzekerheid onder beleggers, wat de nerveuze sfeer op de markt verder versterkt.

Op de valutamarkt is de dollar iets zwakker met een daling van 0,1% naar 1,0995. Ondertussen stijgt de prijs van goud met 0,2%, terwijl olie 0,1% inlevert. Ook de cryptocurrency-markt moet enkele tienden terug, met de Bitcoin die momenteel op $29.389,72 wordt verhandeld. Deze ontwikkelingen lijken te wijzen op een zoektocht naar veilige havens onder beleggers, gezien de onzekerheid op de markten.

Amerikaanse obligatiemarkt onder druk

Op de Amerikaanse obligatiemarkt was er gisteren enige moeite om alle bondjes, vooral de dertigjarige, te slijten. Dit wijst op een beperkte vraag naar deze langlopende staatsobligaties, wat kan duiden op zorgen over de economische vooruitzichten op lange termijn. Het feit dat de obligatiemarkt, normaal gesproken een veilige haven, onder druk staat, verhoogt de nervositeit op de financiële markten verder.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.