'Big Short'-legende durft weer een grote gok aan

HHenk 17 augustus 2023 20:02

Beleggingsicoon Michael Burry, die in 2008 correct de Amerikaanse huizencrash voorspelde, maakt opnieuw een riskante voorspelling. Hij investeert een aanzienlijk bedrag van $1,6 miljard op een verwachte beurscrash.

Burry's gok op een beurscrash

Michael Burry, bekend van zijn correcte voorspelling van de huizencrash in 2008, maakt opnieuw een gedurfde voorspelling door maar liefst $1,6 miljard in te zetten op een verwachte beurscrash. Uit documenten ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder blijkt dat Burry via zijn fonds $866 miljoen inzet op 'put opties' tegen de S&P 500 en $739 miljoen tegen de Nasdaq 100. Zo'n 90% van zijn totale portefeuille heeft hij ingezet op deze verwachte beursval.

Burry, die eerder dit jaar een beruchte tweet uitbracht met simpelweg 'sell', moest toegeven dat hij ernaast zat toen de aandelenmarkten sterker presteerden dan verwacht, grotendeels te danken aan de opkomst van kunstmatige intelligentie. Als protest tegen Elon Musk heeft hij sindsdien al zijn tweets verwijderd.

Burry verkoopt aandelen van Amerikaanse banken

Naast zijn inzet op de verwachte beurscrash, heeft Burry's fonds ook een grote hoeveelheid aandelen verkocht van lokale Amerikaanse banken, zoals First Republic Bank. Deze bank werd eerder dit jaar nog net van de afgrond gered toen JPMorgan de bank overnam.

Beurscrash-angst binnen de cryptomarkt

Ondanks dat de correlatie tussen cryptovaluta zoals bitcoin en aandelenmarkten dit jaar sterk is afgenomen, blijft er angst onder crypto-investeerders dat een beurscrash ook de cryptomarkt kan treffen. Dit kan veel angst op de markten veroorzaken en het lijkt aannemelijk dat deze angst ook overslaat naar de cryptomarkt. Toch is bitcoin de afgelopen tijd opvallend stabiel gebleven en heeft het zich zelfs minder volatiel getoond dan de aandelenmarkten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.