Bevestiging van significante daling in inflatie

CChristiaan 10 oktober 2023 08:07

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de sterke daling van de Nederlandse inflatie tot 0,2% in september bevestigd. Deze daling is voornamelijk toe te schrijven aan een aanzienlijke afname in energieprijzen.

Bevestigde daling van inflatie

Zoals eerder gemeld, is de inflatie in Nederland in september gedaald tot slechts 0,2%. Deze daling werd bevestigd door de definitieve cijfers die het CBS dinsdag heeft gepubliceerd. In augustus was de inflatie nog 3,0%, een significante daling in één maand tijd.

Energieprijzen drukken inflatie

Eén van de drijvende factoren achter deze daling van de inflatie is de prijs van energie. In september was energie maar liefst 57% goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus waren de energieprijzen bijna 47% lager dan een jaar eerder. Dit heeft een duidelijk effect op het verloop van de inflatie.

Inflatie exclusief energie en brandstof

Het CBS maakt naast de algemene inflatiecijfers ook maandelijks het inflatiecijfer bekend waarin de prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen zijn uitgehaald. Wanneer we deze factoren negeren, was de inflatie in september 5,5%. In augustus was dit nog 6,4%. Het is dus duidelijk dat de energie- en brandstofprijzen een belangrijke rol spelen in de inflatiecijfers.

Wanneer we kijken naar de prijsontwikkelingen op maandbasis, zien we dat de prijzen in september 0,4% lager waren dan in de voorafgaande maand. Deze daling in prijzen heeft ook bijgedragen aan de algemene daling van de inflatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.