Beursgang via SPACs: Meer teleurstellingen dan successen

HHenk 11 augustus 2023 10:54

Ondanks de populariteit van Special Purpose Acquisition Companies (SPACs) als snelle route naar de beurs, blijkt het aantal geslaagde beursintroducties in Amsterdam relatief laag. Bovendien hebben verschillende SPAC-gesteunde bedrijven te maken gehad met aanzienlijke koersdalingen na hun beursintroductie.

Slechte prestaties van SPACs

De populariteit van SPACs als middel om bedrijven snel naar de beurs te brengen, heeft niet geleid tot een toename van het aantal geslaagde beursintroducties in Amsterdam. Integendeel, verschillende bedrijven die voor een SPAC kozen, zoals FL Entertainment, Cabka, BenevolentAI, Azerion en GIG, zagen hun aandelen aanzienlijk dalen na hun beursdebuut. Dit suggereert dat de beursgang via een SPAC niet altijd de beste optie is voor bedrijven die naar de beurs willen gaan.

FL Entertainment, een Franse groep van pionier Stéphane Courbit, is een van de bedrijven die een SPAC kozen als route naar de beurs. Ondanks een omzet van €4 miljard en een Ebitda van €670 miljoen in 2022, daalde de koers van FL Entertainment na de beursintroductie van €11,50 per aandeel tot onder de €9. Hoewel de koers in juli weer boven de €9 uitkwam, vertegenwoordigt deze daling nog steeds een verlies van ongeveer 15% voor de aandeelhouders van het bedrijf.

Koersdalingen bij meerdere bedrijven

Net als FL Entertainment hebben ook andere bedrijven die via een SPAC naar de beurs zijn gegaan, aanzienlijke koersdalingen doorgemaakt. Cabka, een Duitse producent van gerecyclede plastic pallets en containers, zag zijn koers dalen van ongeveer €9 naar €6,70. BenevolentAI, een Brits bedrijf dat AI gebruikt om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, zag zijn koers dalen van €10 naar €1,20. Azerion, een exploitant van persoonsgegevens voor reclame vermomd als een online spelletjesbedrijf, zag zijn koers dalen van bijna €10 naar €1,40. GIG, een producent en uitbater van kabels die elektriciteitsnetwerken verbinden, zag zijn koers dalen van £10 naar £6,35.

Twijfel over effectiviteit SPACs

De recente trend van bedrijven die via een SPAC naar de beurs gaan, heeft niet geleid tot een verbetering van het IPO-klimaat in Amsterdam. Integendeel, het aantal geslaagde beursintroducties via SPACs blijft laag, en veel van de bedrijven die wel een notering hebben verworven, hebben te maken gehad met significante koersdalingen. Dit roept vragen op over de effectiviteit van SPACs als route naar de beurs en over de duurzaamheid van deze trend op de lange termijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.