Belgische bankhoofd verwacht verdere renteverhoging door ECB

CChristiaan 3 september 2023 10:15

Volgens de president van de Belgische Centrale Bank, Pierre Wunsch, zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente waarschijnlijk verder verhogen in een poging de hoge inflatie te beteugelen. Andere centrale bankpresidenten hebben zich ook uitgesproken dat een 'pauze' nog niet aan de orde is.

Verdere renteverhogingen verwacht

De ECB is naar verwachting nog niet klaar met het verhogen van de rente. Dit proces is essentieel om de hoge inflatie te beteugelen. Hoewel de rente al op een hoog niveau staat, is er nog geen sprake van een 'pauze', zegt Pierre Wunsch, de president van de Belgische Centrale Bank. Het blijft van cruciaal belang dat de ECB alles in het werk stelt om de inflatie onder controle te houden.

Hoge rente noodzakelijk volgens Lagarde

ECB-president Christine Lagarde heeft zich achter de verwachtingen van Wunsch geschaard. Ze stelt dat de rente op het huidige hoge niveau zal blijven zolang dat nodig is om de inflatie te beteugelen. Dit onderstreept dat het beheersen van de inflatie voor de ECB een topprioriteit blijft, ongeacht de mogelijke economische gevolgen van hoge rentetarieven.

De opvattingen van Wunsch en Lagarde worden gedeeld door andere prominente figuren in de financiële wereld. Onder hen zijn de centrale bankpresidenten van Oostenrijk en Duitsland, die ook van mening zijn dat het te vroeg is voor een pauze in het rentebeleid. Verwacht wordt dat de ECB de rente deze maand nog verder gaat verhogen, hetgeen laat zien dat de ECB zich blijft inzetten om de inflatie te bestrijden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.