Beleggers onbewogen ondanks problemen op Chinese vastgoedmarkt

CChristiaan 14 augustus 2023 18:32

Ondanks zorgen over de Chinese vastgoedmarkt, met name rondom vastgoedreus Country Garden, blijven beleggers relatief kalm. De AEX-index blijft stabiel, terwijl de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor een belangrijke positie inneemt in de gezondheidszorgmarkt.

AEX blijft stabiel ondanks vastgoedcrisis in China

Beleggers lijken onbewogen door de problemen op de Chinese vastgoedmarkt. Het nieuws dat Country Garden, een grote speler in de Chinese vastgoedsector, zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, heeft geen grote schokgolf veroorzaakt op de AEX. Hoewel de naam Country Garden wellicht niet bekend is bij de gemiddelde Nederlander, heeft het bedrijf aanzienlijk meer vastgoedprojecten op zijn balans staan dan het bekende Evergrande.

Exor investeert flink in Philips

In ander financieel nieuws heeft de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor aangekondigd dat ze een belang van 15% nemen in Philips. Exor is voornamelijk bekend van investeringen in de auto-industrie, maar dit is hun eerste directe investering in de gezondheidszorgmarkt. Met een huidige marktkapitalisatie van Philips van €18,1 miljard, vertegenwoordigt dit belang een waarde van ongeveer €2,7 miljard. Dit is omgerekend 8,2% van de huidige netto intrinsieke waarde van Exor.

Alibaba worstelt met economische tegenwind

Alibaba, de Chinese e-commerce reus, heeft het moeilijk in de huidige economische omstandigheden in China. De industriële productie in het Aziatische land staat onder druk en de import en export zijn respectievelijk met 12% en 14,5% gedaald. Tegelijkertijd spelen er ook problemen op de vastgoedmarkt. Deze factoren hebben allemaal invloed op de prestaties van Alibaba, waarvan de waarde grotendeels wordt bepaald door de cyclische binnenlandse e-commercebusiness.

Op de bredere markt zijn de rentes in een opwaartse lijn. Met name de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier maakt een sprongetje en stijgt met twee basispunten naar een totaal van 2,98%. Dit is een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden, aangezien rentebewegingen een grote invloed kunnen hebben op de financiële markten en de economie in het algemeen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.