Bankman-Fried legt beschuldigend getuigenis af in FTX-rechtszaak

HHenk 29 oktober 2023 07:02

Tijdens een getuigenis in een rechtszaak wijst Sam Bankman-Fried, oud CEO van FTX, de schuld van de ondergang van de cryptobeurs af op zijn voormalige collega's en partners. Hij legt speciale nadruk op de rol van Caroline Ellison.

Beschuldigingen richting voormalige collega's

In het getuigenis van Sam Bankman-Fried, voormalig CEO van FTX, komt naar voren dat hij de schuld voor de ondergang van de cryptobeurs legt bij zijn voormalige collega's en partners. Hij wijst voornamelijk naar Caroline Ellison, zijn voormalige vriendin en het hoofd van Alameda Research, een handelsbedrijf dat nauw verbonden was met FTX. Volgens Bankman-Fried heeft zij de risico's niet afgedekt ondanks zijn adviezen. Dit heeft volgens hem geleid tot de financiële problemen van de beurs.

Bankman-Fried erkent fouten, maar wijst naar anderen

Bankman-Fried geeft toe dat tijdens zijn tijd bij FTX fouten zijn gemaakt. Het grootste probleem was volgens hem het ontbreken van een risicomanager. Hij stelt echter dat de meeste cruciale fouten niet door hem, maar door zijn ondergeschikten zijn gemaakt. Het verhoor is erop gericht om dit aan te tonen door te wijzen op de miljarden dollars die verloren zijn gegaan.

Controversieel softwarekenmerk centraal in fraudezaak

Een specifiek element van de beurzensoftware, dat Alameda hielp om zijn posities niet geliquideerd te krijgen en een negatief saldo toe te staan, werd volgens Bankman-Fried gebruikt om een bug in het risicomanagement systeem van de beurs te corrigeren. Toch beweren aanklagers dat dit kenmerk Alameda in staat stelde om ongelimiteerd geld op te nemen van FTX-gebruikers, wat een kernpunt is in de fraudezaak tegen Bankman-Fried.

Naast de technische en financiële details, ging het getuigenis van Bankman-Fried ook in op zijn persoonlijke stijl. Hij stelt dat zijn bescheiden kledingstijl en lange haar voortkomen uit comfort en gemak, in tegenstelling tot de beweringen van Ellison die suggereerde dat het een bewuste keuze was om het imago van FTX te verbeteren. Dit geeft een intrigerend inzicht in de persoonlijke sfeer van de voormalige CEO.

Het getuigenis bracht ook de marketingstrategieën van FTX aan het licht, waaronder de aankoop van de naamrechten van de Miami Heat's arena. Dit 19-jarige contract ter waarde van $10 miljoen per jaar werd door Bankman-Fried verdedigd als een waardevolle investering, omdat het slechts 1% van de inkomsten van FTX vertegenwoordigde op dat moment.

Discussie over verwijderbeleid interne communicatie

Een omstreden onderwerp dat ter sprake kwam, was het beleid van FTX met betrekking tot het verwijderen van interne communicatie. Hoewel de verdediging probeerde dit beleid te rechtvaardigen door te wijzen op de betrokkenheid van de advocaten van FTX, werd dit argument door de rechter beperkt tot het documentatiebeleid van het bedrijf.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.