Bankaandelen onder druk: AEX kan verlies nog niet ombuigen

HHenk 8 augustus 2023 12:17

De Amsterdamse beurs, de AEX, heeft het op dinsdag 8 augustus 2023 moeilijk door teruglopende bankaandelen, mede beïnvloed door nieuwe maatregelen van de Italiaanse regering en dalende inflatiecijfers uit Nederland en Duitsland.

AEX start de dag met verlies

De AEX had het op dinsdagochtend zwaar en noteerde een verlies van 0,3 procent, waardoor de stand uitkwam op 770,03 punten. Dit markeert een moeilijke start voor de financiële markt op deze dag.

Italiaanse regering veroorzaakt druk op bankaandelen

Bankaandelen voelen de zwaarste klappen, vooral te wijten aan nieuwe plannen van de Italiaanse regering. Vicepremier Matteo Salvini heeft een belasting van 40 procent aangekondigd op de 'overwinsten' van banken, wat voor extra druk zorgt op bankaandelen.

Daling inflatie in Nederland en Duitsland

Zowel in Duitsland als Nederland zijn de inflatiecijfers gedaald. In Duitsland ging de inflatie van 6,4 procent in juni naar 6,2 procent in juli, terwijl in Nederland de consumentenprijzen stegen met 4,6 procent in juli, ten opzichte van 5,7 procent in juni.

Vanuit China kwam er eveneens geen goed nieuws. Hier is de export in juli opnieuw gedaald met dubbele cijfers, wat de toch al wankele financiële markt geen goed doet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.