Aziatische beurzen tonen verdeeld beeld; positieve uitschieter in Tokio

HHenk 19 januari 2024 08:32

Vrijdag toonden de Aziatische beurzen een gemengd beeld. De Japanse Nikkei 225 sprong eruit met een stijging van 1,4 procent. Ondanks enkele positieve resultaten, lieten de Chinese beurzen het afweten met verliezen van ongeveer een half procent.

Tokio als positieve uitschieter

Op vrijdag toonden de Aziatische beurzen een gevarieerd beeld, waarbij de beurs in Tokio de positieve uitschieter was. De Nikkei 225, de belangrijkste Japanse index, steeg met 1,4 procent naar 35.994 punten. De resultaten van andere Aziatische beurzen waren gemengd, wat een indicatie is voor de huidige volatiliteit op de wereldwijde financiële markten.

Naast Tokyo zagen we ook winst in andere Aziatische markten. De beurzen in Sydney en Seoel klommen tot ruim een procent. In Taiwan was er een opvallende stijging van meer dan 2,5 procent, voornamelijk dankzij de krachtige halfgeleidersector. Deze sector blijft een belangrijke drijfveer voor de economie van Taiwan.

Chinese beurzen onder de druk

Ondanks de positieve resultaten in andere Aziatische regio's, hadden de Chinese beurzen het moeilijk. Zowel de beurs in Shanghai als die in Hongkong registreerden verliezen van ongeveer een half procent. Dit toont aan dat de economische uitdagingen in China blijven bestaan, wat een impact kan hebben op de wereldwijde economie.

Dalende inflatie in Japan

Interessant nieuws kwam uit Japan, waar de inflatie blijft dalen. In december daalde de inflatie van 2,8 procent in november naar 2,6 procent. Dit is het laagste niveau sinds juni 2022. Ondanks dat het nog steeds boven de doelstelling van de Bank of Japan van 2,0 procent is, is het een positief teken van stabiliteit in de Japanse economie.

Ondertussen bleef de Amerikaanse olie-future stabiel, met een notering van bijna vlak op 74,19 dollar per vat. Dit is een belangrijk cijfer om in de gaten te houden, omdat de prijs van olie een grote impact kan hebben op de wereldwijde economie en financiële markten.

Optimisme voor Europese beurzen

Ten slotte lijkt het erop dat de Europese beurzen zich voorbereiden op een hogere opening, met futures die voorbeurs lichtgroen kleurden. Dit is een positief teken voor de lokale markten en kan een indicatie zijn van een mogelijke verbetering in de wereldwijde economische omstandigheden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.