Autoriteit Financiële Markten onder vuur voor onjuiste interpretatie boekhoudregels

CChristiaan 21 augustus 2023 12:15

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bekritiseerd door de Ondernemingskamer voor het ten onrechte beschuldigen van private-equityhuis Momentum Capital. Deze vermeende misstap was het gevolg van een verkeerde interpretatie van de boekhoudregels.

AFM's onjuiste beschuldiging

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft private-equityhuis Momentum Capital ten onrechte beschuldigd van het misleiden van beleggers, volgens de Ondernemingskamer. Deze beschuldiging kwam voort uit een incorrecte interpretatie van de accountancyregels. Dit conflict is ontstaan begin 2020, toen de AFM Momentum Capital berispte voor een te hoge waardering van investeringen in een Braziliaans woningbouwproject.

Investering te hoog gewaardeerd

Volgens de AFM had Momentum Capital de waarde van de investering met 28 miljoen euro te hoog ingeschat. Dit werd betwist door Momentum Capital, wat leidde tot een langdurige juridische strijd. Onder andere vanwege de negatieve publiciteit die volgde op het persbericht van de AFM, was Momentum Capital zeer verontwaardigd.

Bezwaar bij Ondernemingskamer

Momentum Capital heeft aanvankelijk bezwaar aangetekend bij de bestuursrechter, die oordeelde dat de AFM correct had gehandeld. Dit leidde ertoe dat Momentum Capital zich wendde tot de Ondernemingskamer, die gespecialiseerd is in het beoordelen van jaarrekeningen volgens de accountancyregels. Uiteindelijk concludeerde de Ondernemingskamer dat Momentum Capital correct had gehandeld en er geen noodzaak was voor een afwaardering.

Momentum Capital's voornaamste eis is dat het persbericht van de AFM wordt verwijderd om verdere schade aan hun reputatie te voorkomen. Volgens bronnen is de AFM echter niet van plan om dit te doen. Als het bericht niet wordt verwijderd, is Momentum Capital van plan om door te gaan met juridische stappen totdat de situatie naar hun tevredenheid is opgelost.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.